EHO, Nekategorizirano

Europskim novcem otvoren Centar igre i knjižnica igračaka u Međimurju

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

U Držimurcu – Strelcu u općini Maloj Subotici u Međimurskoj županiji, u kojoj 40 posto djece ne polazi dječji vrtić, u utorak je otvoren Centar igre i knjižnica igračaka, financiran novcem Europske unije, četvrti takav centar u Hrvatskoj i treći u Međimurju.

Centar igre i knjižnica igračaka otvoreni su u sklopu UNICEF-ova pilot-programa “Faza III: Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj”, a bit će mjesto za neslužbeno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru.

Centar je otvoren u suradnji s provedbenim partnerom Pučkim otvorenim učilištem “Korak po korak” i Općinom Malom Suboticom.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je kako je važno što je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj se provodi taj pilot-program.

„Ovaj program prilika je za poduzimanje daljnjih aktivnosti kako bi se zajamčilo da svako dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti može imati pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatnom obrazovanju i ranom odgoju i obrazovanju, stanovanju i odgovarajućoj prehrani bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske živi”, rekla je Mađerić.

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac izrazila je nadu da će se djeca tim centrom što više koristiti u procesu cjeloživotnog učenja.

„Bit ću osobito sretna kada ćete nas s osmijehom sljedeći puta dočekati i reći da je ova kuća sreće, kuća igračaka imala svoj uspjeh i da ćete s time raditi dalje”, rekla je Šerepac.

Na otvorenju Centra bila je i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Regina Castillo.

„Ovaj centar igre nije zamjena za vrtić, ali je odlična dopuna jer otvara prostor djeci da se mogu u njemu igrati”, rekla je Castillo, ističući da je igra pravo svakog djeteta.

U nazočnosti općinskog načelnika Male Subotice Valentina Škovrca, UNICEF-ov ambasador Slaven Bilić poručio je da bi svakom djetetu trebalo omogućiti da ispuni sve svoje ciljeve, planove i želje.

„UNICEF je tu sjajan, međutim, bez ovih malih zajednica, bez Male Subotice, bez lokalne zajednice, to jednostavno ne bi bilo moguće”, rekao je Bilić.

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je da je, nakon Orehovice i Kuršanca, to treći Centar igre u Međimurskoj županiji. (Hina)