Hrvatska, Nekategorizirano

Čakovec: U Kuršancu otvoren UNICEF-ov Centar igre i knjižnica igračaka

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Na otvorenju Centra igre i knjižnice igračaka u čakovečkom naselju Kuršancu rečeno je da je, prema dostupnim podatcima, 31 posto djece romske nacionalne manjine u dobi od tri do šest godina uključeno u predškolsko obrazovanje u odnosu prema 79 posto djece diljem Hrvatske.

Centar igre i knjižnica igračaka otvoreni su u sklopu UNICEF-ova pilot-programa „Faza III: Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, financiranog novcem Europske unije.

Centar će biti mjesto za neslužbeno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru, objasnila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Korak po korak” Sanja Brajković.

Hrvatska nije zadovoljna postotkom djece uključene u rani predškolski odgoj i obrazovanje, što se posebno odnosi na djecu romske nacionalne manjine, rekao je na otvorenju državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Istaknuo je da će taj centar sigurno pridonijeti nadogradnji obrazovnog sustava.

„Kada imamo prostor u kojem će se odvijati učenje, i to na djeci najljepši i najbolji mogući način, a to je kroz igru, onda vjerujem da ćemo zahvaljujući našim ambicijama i infrastrukturnim investicijama koje su pred nama postići da se postotak djece koja su zastupljena u ranom i predškolskom obrazovanju u svakom slučaju poveća”, rekao je Paljak.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa rekla je da je UNICEF-ov program jamstva za djecu prilika za pokretanje daljnjih aktivnosti.

„Jačanjem zakonodavnog okvira i razvojem novih usluga za djecu, mlade i obitelji u riziku te poduzimanjem adekvatnih mjera i umrežavanjem stručnjaka, nastojat ćemo smanjiti te rizike, osnažiti obitelji i osigurati uvjete života djece u biološkoj obitelji kad god je to moguće”, poručila je Pletikosa.

Predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Regina Castillo objasnila je kako taj centar nije zamjena, nego nadogradnja za vrtiće koji su iznimno važni jer potiču jednakost.

„Zašto je važan ovaj centar igre? Zato što je inkluzivan, uključuje sve, uključuje i male i velike, i roditelje i njihovu djecu, i romsku i neromsku djecu”, rekla je Castillo.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini istaknula je kako svi žele sigurne dječje osmijehe.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić poručila je kako je uključenost romske djece u odgoj i obrazovanje još na nedostatnoj razini, a taj će centar budućim generacijama biti polazna točka njihova obrazovnog puta.

Centar igre i knjižnicu igračaka u Kuršancu, jedan od četiri u Hrvatskoj i jedan od tri u Međimurju, otvorio je dječji gradonačelnik Čakovca Roan Posavec. (Hina)