Hrvatska, Nekategorizirano

UNICEF obilježio 70. obljetnicu

foto HINA / Daniel KASAP/ ua
foto HINA / Daniel KASAP/ ua

Na proslavi 70. rođendana UNICEF-a, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj je u nedjelju navečer u Zagrebačkom kazalištu mladih okupio brojne podržavatelje, suradnike i djecu, a istaknute hrvatske stručnjake nagradio priznanjima za izvanredan doprinos skrbi o djeci.

UNICEF-ove snage za bolji život djece u Hrvatskoj

Dobitnici priznanja Prijatelj/prijateljica generacijama djece su: psihologinja iz Zagreba Jasenka Pregrad, psihologinja iz Varaždina Stana Vereš, neonatolog iz Splita dr. Julije Meštrović, Sonja Borovčak iz Društva Naša djeca Zabok i primalja iz Varaždina Erika Spirić.

Na proslavi 70. rođendana UNICEF-a, bile su “snage koje rade za bolji život djece u Hrvatskoj” – predstavnici Vlade, Hrvatskog sabora, udruga, stručnjaci, poslovni ljudi, roditelji, volonteri, poznate osobe i djeca. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rođendan UNICEF-u čestitala je posredstvom video-linka, a na proslavi je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Vrdoljak.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić rekla je da svaki dan “pomažu brojnoj djeci da nađu svoj put, da budu zdravija, obrazovanija i sretnija”. Istaknula je kako je njihov san da UNICEF jednog dana prestane postojati, što bi značilo da prestaje postojati i potreba za takvom vrstom pomaganja djeci. Ali, kaže, daleko su još od toga jer još uvijek postoji puno posla koji trebaju odraditi. Primjerice, u Hrvatskoj postoje brojna djeca koja su isključena iz društva, odnosno njihove mogućnosti nisu jednake kao kod druge djece.

Otmačić: Vrtić za svako dijete

“Za brojnu djecu koja žive u ruralnim krajevima ili siromašnim općinama vrtić je samo san, dok za brojnu djecu s teškoćama roditelji lutaju od jedne ustanove do druge i traže pomoć”, rekla je.

Otmačić je najavila da 2017. započinju novi petogodišnji ciklus, a to znači da će s hrvatskom Vladom nastojati dogovoriti prioritete za djecu u sljedećih pet godina. Rekla je da su oni velikim djelom definirani u Nacionalnoj strategiji za prava djece, a s resornim ministarstvima dogovaraju se i konkretnije. Najavila je da će jedan od važnijih prioriteta biti postizanje većeg obuhvata predškolskog odgoja i obrazovanja jer žele da svatko dijete može imati priliku ići u vrtić. Također, nastavit će s programima vezanim uz obiteljsku skrb te će se fokusirati na to da djeca ne moraju biti izdvajana iz bioloških obitelji. A ako se već dijete mora izdvojiti iz biološke obitelji, kaže Otmačić, onda se mora smjestiti u udomiteljsku obitelj, jer su domovi za djecu “zadnje rješenje”.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je kako UNICEF vrlo dobro djeluje i sudjeluje u radu na zbrinjavanju djece i u Hrvatskoj. I kako stvari stoje, i dalje će nam biti itekako potrebna pomoć i UNICEF-a i svih drugih humanitarnih organizacija budući da još uvijek ima djece koja nemaju sve ono što im je potrebno za kvalitetan život, rast i razvoj. “Imamo još uvijek siromašne djece, djece čiji su roditelji u vrlo teškoj socio-ekonomskoj situaciji, djece koja ne mogu ili nisu u mogućnosti pohađati školu i još puno toga”, kaže ministrica. Istaknula je da su dječja prava prioritet te želi da Hrvatska bude prepoznatljiva država-prijatelj djece.

Milas Klarić: Želimo dječji proračun

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić založila se za tzv. “dječji proračun” kako bi se, kroz svaku stavku u proračunu i na državnoj i na lokalnoj razini, vidjelo ono što je namijenjeno djeci.

Milas Klarić je istaknula da se već godinama zalaže za uspostavljanje tzv. “dječjeg proračuna” kako bi se moglo jasno vidjeti koliko sredstava u okviru nacionalnog proračuna, ali i proračuna lokalnih zajednica ide za potrebe djece. Rekla je da je ovih dana u Odboru UN-a za prava djeteta donijeta nova preporuka koja se odnosi upravo na “dječji proračun” te najavila da će je 19. prosinca predstaviti javnosti i najvažnijim dionicima u javnom i političkom životu kako bi se promovirala ideja “dječjeg proračuna” i kako bi ubuduće s nadležnim ministarstvima došli do još specifičnijih brojki i vidjeli koliko se zapravo troši na djecu.

Ocijenila je kako UNICEF i u Hrvatskoj radi jako dobar posao, pomaže djeci, razvija svijest o pravima djece te potiče sve dionike u društvu da pomažu djeci.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak (HNS), koji je na proslavu rođendana UNICEF-a došao sa suprugom i djecom, rekao je kako je dugi niz godina povezan s projektima Društva Naša djeca i UNICEF-a, a i privatno čak kao njihov “Čuvar djece”. Kaže da ima djecu kod kuće koja mu ispunjavaju srce pa onda osjeća dužnost i obavezu i ljepotu i sreću kada pomogne nekim njihovim akcijama.