Hrvatska, Nekategorizirano

Milas Klarić: Spot inicijative ProLife.hr uznemirava i potiče na govor mržnje

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uznemiravajućim je u ponedjeljak ocijenila kontroverzni spot protiv pobačaja incijative ProLife.hr, ustvrdivši da je prešao sve granice dobrog ukusa jer potiče na govor mržnje prema ženama i liječnicima koji postupaju prema važećim hrvatskim zakonima, te sugerira da takve osobe čine kaznena djela.

“Ta kampanja velikim je dijelom svoga sadržaja nedopustiva, na neki način potiče na govor mržnje prema ženama i liječnicima koji postupaju prema hrvatskim zakonima, u kampanji se sugerira da takve osobe čine kaznena djela. Mislim da je takva manipulacija nedopustiva”, rekla je Milas Klarić za Hinu u sklopu predstavljanju prijevoda UN-ovih preporuka o raspodjeli sredstava i tzv. “dječjem proračunu”.

Podsjetila je kako je pobačaj u Hrvatskoj dozvoljen i maloljetnicama starijima od 16 godina, stoga se, iako se najčešće odnosi na odrasle, sasvim sigurno može ticati i djece.

“Nedopustiva je manipulacija u spotu koja može preplašiti djecu. U spotu se sugerira mogućnost da liječnici u Hrvatskoj namjerno štete djeci, govori se o lomljenju udova i spot je doista uznemiravajući. Mislim da je, u najmanju ruku, prešao granice dobrog ukusa i da ne može polučiti nikakvo dobro”, ocijenila je pravobraniteljica za djecu.

Inicijativa ProLife.hr u sklopu kampanje “Želim živjeti”, povodom ocjene ustavnosti tzv. Zakona o abortusu iz 1978. koju Ustavni sud trenutno razmatra, izradila je spot u kojem glas nerođene djevojčice govori što želi postati kad odraste i koliko voli svoju obitelj.

Muškarac i mama te nerođeno dijete u njezinu trbuhu idu liječniku, a nerođeno dijete po dolasku doktoru “osjeća” da mu doktor trga noge i ruke pa vrišti i zaziva majku da ga zaustavi. Na kraju videa pokazuje se plakat postavljen po gradu u predblagdansko doba, na kojem je trbuh majke u poodmaklom stanju trudnoće, s porukom “Dok vi slavite Božić, mene je moja mama planirala ubiti. Želim živjeti i želim zakone koji će me zaštititi”.