Aktivizam, Nekategorizirano

UNICEF pozvao na obilježavanje Međunarodnog dana djeteta

unicefPovodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 20. studenoga, UNICEF je pozvao tvrtke i institucije u Hrvatskoj da otvore svoja vrata djeci i njihovu sudjelovanju u odlukama koje na njih utječu.

Dana 20. studenoga obilježava se godišnjica usvajanja Konvencije o pravima djeteta i održavanja prvog Međunarodnog dana djeteta.

Tim će povodom djeca širom svijeta “preuzeti” ključne uloge u medijima, politici, poslovanju, sportu i zabavi kako bi pomogla u spašavanju dječjih života, borbi za njihova prava i ostvarivanju njihova potencijala.

U Hrvatskoj će ovu inicijativu obilježiti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ministrici Nadi Murganić toga će se dana u obavljanju dužnosti pridružiti i na jedan dan imenovana dječja ministrica.

I nacionalne televizijske kuće − HRT, Nova TV i RTL Kockica − pružit će priliku djeci da sudjeluju u izradi programskih sadržaja za djecu, uključujući i zamjenu s nekim od voditelja.

U cilju jačanja društvene odgovornosti prema djeci i njihovim pravima, Croatia osiguranje, KONČAR, Labud, Hrvatske vode, Zagrebački holding, Kaufland i Valamar pozvali su djecu da im pomognu u upravljanju i odlučivanju te da se upoznaju s radom tih tvrtki.

Slične aktivnosti, napominju u UNICEF-u, odvijat će se i širom svijeta, u 130 zemalja u kojima će djeca na jedan dan dobiti glavnu riječ.

Sjedište UN-a u New Yorku preuzet će skupina od 150 djece koja će s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom održati sastanak. Palaču naroda u Ženevi također će preuzeti skupina od 200 djece i mladih, koji će pratiti glavnog direktora Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi Michaela Møllera.

Djeca u Kopenhagenu (Danska) na jedan će dan uz pomoć UNICEF-ova ambasadora dobre volje Ahn Sung-ki preuzeti posao upravljanja UNICEF-ovim skladištem humanitarne pomoći.

U Španjolskoj će nogometni klub Barcelona  preuzeti 24 djece u dobi od 9 i 10 godina, koja će odraditi trening s trenerom Ernestom Valverdeom, a potom će se prije utakmice rukovati s igračima. Djeca će, također, preuzeti Upravni odbor kluba te uloge predsjednika i potpredsjednika u njemu. I u Fondaciji Barcelone djeca će preuzeti ključne uloge.

“U donošenju odluka koje utječu na djecu iskustva odraslih i iskustva djece međusobno se nadopunjuju – dok mi odrasli imamo više životnog iskustva, samo djeca znaju kako je to biti dijete danas i ovdje. Zato je iznimno važno stvarati poticajno okruženje u kojem će odrasli i djeca zajedno promišljati i odlučivati. Uvažavajući djecu i njihov pogled na svijet, poučavamo ih poštovanju svih ljudskih bića i preuzimanju odgovornosti za vlastite odluke i postupke. Kada im pružimo priliku da nam se pridruže u odlučivanju, djeca uče o važnosti brige za druge i korištenju moći na dobrobit svih. Stoga sam uvjerena da će s napretkom u ostvarivanju prava na participaciju djece naše društvo postati potpunije i bogatije u svakom smislu te riječi”, poručila je povodom Međunarodnog dana djeteta predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.