Intervjui, Nekategorizirano

Femicid – nedovoljno osviješten problem

U organizaciji Ženske grupe Karlovac “Korak” u četvrtak je u Karlovcu održana edukacija o femicidu koji je edukatorica Iva Čatipović ocijenila gorućim, nedovoljno osviještenim problemom u Hrvatskoj, trećoj državi u Europi po broju femicida.

Edukacija je održana u sklopu kampanje “KORAK ka nenasilnom društvu”, a Iva Čatipović je pravnica i koordinatorica te savjetnica za pravna pitanja SOS-a Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava.

Predstavnike pravosuđa, policije i organizacija civilnog društva upoznala je s pojmom femicida i stanjem s njim u vezi, nakon čega se govorilo o načinima prevencije, procjeni rizika i tome što pojedinci, institucije i skupine mogu učiniti na sprječavanju takvih ubojstava. Bilo je riječi i o tome kako unaprijediti zakone radi učinkovitijeg pristupa toj problematici.

Čatipović je rekla da je Hrvatska treća država u Europi po broju femicida. Također je rekla da broj ubojstava u svijetu pada, ali broj femicida raste. Istaknula je kako je u Hrvatskoj prošle godine porastao broj ubojstava žena koje su počinili njihovi sinovi.

“Potrebno je femicid imenovati, izraditi strategije borbe protiv njega, a femicid valja učiniti posebnim kaznenim djelom. Valja razmotriti mogućnost donošenja posebnog propisa koji će se baviti prevencijom, procjenom rizika i edukacijom onih koji rade u sustavu”, istaknula je Čatipović.

Dodala je da se ne može ući dublje u problematiku i uzroke jer se Hrvatska ne bavi sustavno tim problemom i jer se pojedini slučajevi ne analiziraju. “Preporučujem da se to čini i uđe u korijen problema”, poručila je Čatipović.

Sandra Turkanović iz Ženske grupe Karlovac “Korak” rekla je da se kampanja odvija u sklopu dvogodišnjeg projekta “KORAK u život bez nasilja”, vrijednog 492.773 eura, koji se provodi u Karlovačkoj županiji do 1. srpnja, a financira se iz Europskoga socijalnog fonda.

“Cilj je pridonijeti razvoju izvaninstitucionalne podrške žrtvama obiteljskog nasilja – unapređujemo uslugu psihosocijalne podrške, jačamo kapacitete stručnjaka i stručnjakinja za pružanje usluga te podižemo svijest javnosti”, rekla je Turkanović i podsjetila da su lani održali edukaciju i okrugli stol o medijskom izvještavanju o žrtvama nasilja u obitelji. (Hina)