Aktivizam, Nekategorizirano

Domine u Splitu razvile zastavu s porukom protiv femicida

foto HINA/ Mario STRMOTIC

Zbog brutalnog ubojstva žene koje se dogodilo u utorak popodne u splitskoj trgovini na Splitu 3, Udruga Domine razvila je u petak ispred zgrade gradske uprave – Banovine crnu zastavu na kojoj ljubičastim slovima piše “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje”.

Tom je prilikom Mirjana Kučer iz Domina podsjetila da su do sada više puta reagirale, no nikada im nije bilo tako teško kao danas. Poručila je da se na taj način simbolično opraštaju od žene koju je ubio bivši partner i to na njezinu radnom mjestu.

“Bile smo prisiljene izaći na ulicu i poslati poruku protiv femicida. Ovo što se dogodilo nam nije iznenađenje, nemamo iluzija niti se stvari mijenjaju preko noći, ali optimistični smo jer – kako je bilo prije 15 godina – vidimo da se sustav mijenja”, rekla je Kučer.

S Dominama je bio i gradonačelnik Ivica Puljak, koji je izjavio da se svake godine trude odvajati financijska sredstva, a obećao je da će se potruditi učiniti i više. Smatra da uvijek ima mjesta da se povećaju kapaciteti sigurnih kuća. Poručio je kako je žrtve nasilja važno ohrabriti da prijave svog zlostavljača i da svi trebamo imati nultu stopu tolerancije na nasilje.

Iako im je bila želja, uz pomoć HGSS-a, zastavu spustiti niz zgradu Banovine, to nisu učinili jer u Splitu cijeli dan puše jaka, na mahove orkanska bura. Najavili su kako će zastavu spustiti niz zgradu Banovine čim im to dopuste vremenske prilike.