Aktualno, Nekategorizirano

Tijekom prosvjeda protiv Istanbulske splitske aktivistice u more puštale lampione za ubijene žene

Vojko Basic/Cropix
Vojko Basic/Cropix

Tijekom prosvjeda protiv Istanbulske konvencije na Rivi u obližnjoj lučici Matejušci održana je akcija “100 lampiona za 100 ubijenih žena” u kojoj su mnoge splitske aktivistkinje zapalile svijeće za žene koje su u Hrvatskoj ubili muškarci, prenosi Hina.

Organizator akcije je splitska Udruga Domine, koja, kako je rekla njezina predsjednica Mirjana Kučer, podupire konačno stavljanje Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji Vijeća Europe na raspravu i ratifikaciju u Hrvatskome saboru.

U toj udruzi podupiru političko jedinstvo i prepoznavanje problema nasilja nad ženama većine saborskih zastupnika i zastupnica te ističu da je Konvenciju potrebno ratificirati bez ikakvih rezervi kako bi se omogućio bolji sustav zaštite žena i žrtava nasilja u obitelji od raznih oblika nasilja.

“Pozdravljamo pravo svih građanki i građana na slobodno okupljanje i izražavanje stavova na demokratski način, pa tako i na splitskoj Rivi. Kao aktivistkinje i aktivisti koji dugi niz godina zagovaraju prava žena i ravnopravnost spolova i direktno rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja, osuđujemo zloupotrebu žrtve nasilja za dnevnopolitičke svrhe.

Vojko Basic/Cropix
Vojko Basic/Cropix

Nasilje nad ženama je posljedica neravnopravnih odnosa žena i muškaraca, koji su društveno određeni i uvjetovani. Žene su svakodnevno suočene s raznim oblicima nasilja i mnoge od njih stradavaju kao žrtve brutalnih ubojstava od bivših ili sadašnjih partnera ili supružnika ili drugih bliskih osoba”, istaknula je Kučer. Dodala je kako današnji skup na Rivi smatraju dodatnim nasiljem nad ženama i drugim žrtvama nasilja u obitelji, zbog čega su se večeras okupili na Matejušci i odali počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubili partneri, mladići, muževi i drugi članovi obitelji u posljednjih sedam godina, od potpisivanja do ratifikacije Konvencije.

U more su simbolično pustile 100 lampiona s porukama protiv nasilja i s imenima ubijenih žena kako bi još jedanput upozorile da je smisao Istanbulske konvencije sprječavanje i borba protiv nasilja dok ono ne prestane.