Inicijative, Nekategorizirano

Gazdu na HRT: Peticija podrške zahtjevu za prikazivanje filma “Gazda” na HRT-u

film-GazdaDeset udruga i sindikata pokreće inicijativu za prikazivanje dokumentarnog filma “Gazda” redatelja Darija Juričana u programu Hrvatske radiotelevizije. Inicijativa udruga i sindikata “Gazdu na HRT!” poziva građane da potpisivanjem online peticije podrže zahtjev za prikazivanje filma “Gazda” na javnoj televiziji, koji će inicijativa uputiti Programskom vijeću Hrvatske radiotelevizije i v. d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Peticiju je u samo jedan dan već potpisalo 1000 građana.

Dokumentarni film “Gazda” kvalitetno i zanimljivo istražuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije. Budući da ti procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu.

Iako su vodeći filmski distributeri i vlasnici najvećeg broja kinodvorana u Hrvatskoj odbili prikazati film, u programima nezavisnih kina dosad ga je pogledalo već više od 10 000 gledatelja, što je dokaz iznimnog interesa građana. Inicijativa stoga smatra kako je obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a.

Inicijativa “Gazdu na HRT!”:

Hrvatska udruga radničkih sindikata BRID
Nezavisni cestarski sindikat

GONG
Sindikat Nova solidarnost

Pravo na grad
Sindikat Preporod

Savez udruga Klubtura
TEHNOS – Strukovni sindikat radnika u HEP-u

Zelena akcija

GONG
Pravo na grad
Savez udruga Klubtura
Zelena akcija