Aktualno, Nekategorizirano

Premijerna projekcija filma “Gazda: Početak” Darija Juričana

foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ /zk

– Dugometražni dokumentarni film “Gazda: Početak” Darija Juričana, svojevrsni ‘predfilm’ redateljevom prethodnom uratku “Gazda” za koji je, nakon mjeseci nezainteresiranosti većine kina i televizijskih postaja, interes porastao nakon policijske akcije u Agrokoru, premijerno će se u utorak prikazati u zagrebačkom kinu Europa.

Nakon što je “Gazda”, za koji autori kažu da nije bio film o Ivici Todoriću i Agrokoru već o hrvatskim simbolima i mehanizmima funkcioniranja države, novi film se bavi početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te, kako navode, razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi.

Istraživačku ekipu predvodili su Zvonimir Tivon i Mašenjka Bačić. Bačić uz Sašu Paparellu supotpisuje istoimenu knjigu, koja će biti predstavljena u okviru premijere.

Kako je Juričan najavio, novi film govori o privatizaciji i tranziciji 1990-ih godina, konkretno o Globus grupi Miroslava Kutle, za koju kaže da je “priča o Agrokoru prije Agrokora”.

Autori kažu kako je za potrebe filma, tijekom godinu dana intenzivnog istraživanja, pročitano deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske.

Narativni temelj filma je priča o Miroslavu Kutli. Njega, kaže Juričan, ponajbolje otkriva rečenica njegovog odvjetnika Željka Olujića kojom 1995. u Kutlino ime traži ispriku Novog lista 1995., o tome kako je Kutli kao uglednom poduzetniku i ponajboljem hrvatskom domoljubu nanesena neizbrisiva šteta.

. foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ /zk

Film propituje i hrvatsko pravosuđe te postupke Đure Sesse, sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda, a devedesetih predsjednika Općinskog suda u Zagrebu. Sessa je znao za ilegalne posjete Kutli u zatvoru 2000. godine i nije ih spriječio, tvrdi Juričan i kaže da to potvrđuju dokumenti, arhivi i iskazi.

U studenom je redatelj i u otvorenom pismu predsjednici Republike Hrvatske tu tvrdnju ponovio, a Sessa odbacio.

Zadnje poglavlje filma obuhvaća osobe koje su poveznice tadašnjeg vremena s današnjicom, među ostalima Vladimira Šeksa, za kojeg Juričan tvrdi da je sve znao i bio upućen u poslove Agrokora i Ivice Todorića.

Scenarist filma je Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, a glavni snimatelj Marko Patak.

Film su sufinancirali Blank_filmski inkubator, Hrvatski audiovizualni centar i crowdfunding kampanja, a producent je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.

Splitska premijera filma, uz gostovanje autorske ekipe, najavljena je za 20. siječnja u kinoteci Zlatna vrata.