Aktualno, Nekategorizirano

Gazda na Al Jazeeri Balkans

zeleni_crDokumentarni film “Gazda” redatelja Darija Juričana film je o hrvatskim simbolima, a ne o Ivici Todoriću.

Autor uvodi gledatelja u film podatcima kako je on sin nekadašnjeg radnika Unikonzuma Ljudevita Juričana, koji je radio na istoj poziciji kao i Ivica Todorić, da su njegov otac i Ivica Todorić išli zajedno u srednju školu koju su obojica i završili, da su iste godine dobili i djecu, ali to su im i jedine dodirne točke.

Juričan tako prikazuje poslovni uspjeh obitelji Toodorić, počevši od Ante Todorića koji je u bivšoj državi bio poznati poduzetnik i politički aktivan što je bilo prekinuto nakon sudskoga procesa koji je, kako je to prikazano u filmu po svjedočenjima nekih njegovih suvremenika, bio politički motiviran. Nakon što je proveo nekoliko godina u zatvoru, Ante Todorić pokreće posao sa cvijećem i tu je početak i pripovijest o poslovnom usponu Todorićevih.

Film se sastoji od nekoliko dokumentarnih cjelina, među kojima su i one o Todorićevu preuzimanju Unikonzuma, eksploataciji izvora pitke vode i proizvodnje “Jane”, poljoprivrednim koncernima, pšenici, Kulmerovim dvorima …

Kako je to već prije rekao autor, “Gazda je film o mehanizmima kako ova država funkcionira zadnjih pedeset godina, nije film o Ivici Todoriću. Gazda je priča o uspjehu i kako se do njega došlo, ali i priča o neuspjehu i kako u njemu živimo”.

Ekskluzivno na programu televizije Al Jazeera Balkans Gazda se prikazuje u utorak 28. ožujka, u 17,05 sati.