Intervjui, Nekategorizirano

Dario Juričan: Godinu dana su nas ignorirali, a onda su se jučer sjetili da bi prikazali film

slider_dario_juricanDario Juričan, redatelj filma „Gazda“ napokon je dobio svojih pet minuta. Punih godinu dana svim je nacionalnim i regionalnim televizijama u Hrvatskoj nudio svoj film, ali bez uspjeha, sve dok i zadnjem naivcu nije postalo jasno da se privođenje Ivice Todorića, zvijezde njegovog filma, opasno približilo.

Autor: Ivor Fuka

U ponedjeljak je, dakle, „Gazda“ napokon premijerno prikazan televizijskim gledateljima. Emitirala ga ja RTL Televizija, i to udarnom terminu, u 20:25 sati, odmah nakon izvanrednih vijesti i izvanredne „Potrage“, posvećenih Agrokoru. Tom prilikom kratko smo razgovarali s Juričanom.

Kako je došlo do toga da je Vaš film napokon prikazala neka hrvatska televizijska kuća?

– Cijelo ovo vrijeme, otkako je snimljen film, mi smo „Gazdu“ nudili svim televizijskim kućama, apsolutno svim, i regionalnim i nacionalnim. Svima smo slali pisma ponude, ali bezuspješno. Svi su nas ignorirali. Iako, prvi nam je izbor bila Hrvatska radiotelevizija, kao javna televizija, jer smo smatrali da je ispravno da ga emitira baš javna televizija.

Dario Juričan"Ne smatramo da smo pobijedili, samo smo došli na svoje" - Dario Juričan (FOTO: Privatni album)
Dario Juričan”Ne smatramo da smo pobijedili, samo smo došli na svoje” – Dario Juričan (FOTO: Privatni album)

I oni su se tek sad sjetili?

– Da. Na prvu pismenu ponudu uopće nisu reagirali, pa smo našu ponudu ponovili i javno, ali opet nije bilo reakcije. Uključio se i dio javnosti, inicijativa udruga i sindikata prigodno nazvana „Gazdu na HRT“ u prosincu prošle godine uputila je Programskom vijeću i v.d.-u glavnog ravnatelja HRT-a zahtjev za prikazivanjem „Gazde“. Recimo, i Gong je također reagirao u ožujku ove godine s istim zahtjevom, ali ništa od toga nije djelovalo. Međutim, onda su barem konačno rekli da film mora ići na natječaj za otkup djela od neovisnih proizvođača audiovizualnih djela, pa smo ovog ljeta poslali to i tamo. No, ni nakon toga se nisu javljali, sve do jučer. Jučer su se svi sjetili.

Ali je RTL televizija bila brža?

– RTL je bio najbrži. Kontaktirali su nas krajem prošlog tjedna, jednostavno su nas nazvali i pitali je li film slobodan. Pokazali su dobru volju i nakon što smo rekli da je film dostupan za emitiranje, odmah su ga uzeli i odmah platili. Tako da smo HRT-u morali reći kako je prava za emitiranje „Gazde“ u Hrvatskoj otkupio RTL. Sada ta prava imaju tri godine, a nakon toga mi HRT-u ponovno možemo ponuditi naš film.

Nedavno je prošlo dvije godine od premijere "Gazde" i cijelo to vrijeme nitko od hrvatskih televizijskih kuća film nije htio otkupiti (FOTO: Facebook/Gazda)
Nedavno je prošlo dvije godine od premijere “Gazde” i cijelo to vrijeme nitko od hrvatskih televizijskih kuća film nije htio otkupiti (FOTO: Facebook/Gazda)

Gazda

Kako komentirate to što za film godinu dana nitko od njih nije pokazivao nikakav interes?

– Ne znam. Uistinu smo dali sve od sebe da „Gazda“ dođe na televiziju, ali su svi, tek na ulasku nekih ljudi „u zatvor“, bili spremni da ga prikažu. Nemam potrebe to komentirati. To govori sve o društvu u kojem danas živimo.

Od samog početka „Gazda“ nije našao svoje zasluženo mjesto u hrvatskim medijima.

– Kad je bila premijerna projekcija, a tome je nedavno bilo točno godinu dana, vijest o tome je izašla u velikom broju medija, ali dosta sramežljivo. U Jutarnjem listu tekst o filmu nestao je na neko vrijeme s njihovog portala, da bi se kasnije opet pojavio. Slično je bilo i s najavom premijere „Gazde“, u istom mediju, koja je također nestala. RTL i Nova TV o filmu nisu ni izvještavali, a film je postao fakt tek onda kada su se događali pregovori između Mosta i HDZ-a, kada su neki Mostovi saborski zastupnici pred kamerama rekli da direktno s pregovora idu na premijeru „Gazde“ i poručili da oni nemaju problema s mojim filmom, a da za HDZ ne znaju. To je zapravo bio trenutak kada je film došao u fokus pa su i mediji koji su o njemu do tada šutjeli sada o njemu morali izvijestiti svoju publiku i poslati svoje kamere pred kino. Mi smo preko vijesti o Mostu i pregovorima ušli u informativni program koji nam je do tad bio nepoznata zona.

Čak i na HRT?

– Na HRT-u su sramežljivo najavljivali film, ali nikad nas nisu zvali u neke kontakt emisije koje imaju ikakve veze s Ivicom Todorićem i Agrokorom. Ali s druge strane, u zbrci koja je vladala u vodstvu HRT-a, u nekoj „obezglavljenosti“ tamo, otvorila nam se jedna velika prilika. Naime, Aleksandar Stanković nas je pozvao u svoju emisiju i dao nam udarni termin.

Filmska ekipa (FOTO: Facebook/Gazda)
Filmska ekipa (FOTO: Facebook/Gazda)

Gazda film

I kako se sada osjećate sada kada je prikazan Vaš film?

– Mi smo znali da će to doći na naše, da mora doći na naše, da će se film prikazati, samo moramo pričekati. I to se dogodilo. Ne smatramo da smo pobijedili, samo smo došli na svoje. A sada slijedi pravosudna trakavica koja neće ništa riješiti.

Skeptični ste prema pravosuđu?

– Nije to nikakva skepsa, sasvim sam racionalan. Zar ne vidite kakve su pravosudne epiloge u posljednjih 20 godina imale neke velike afere? Da sam ja Ivica Todorić koji je 30 godina ulagao u sve njih, sada bih tražio da mi se vrate neke usluge.

 

 
Preuzeto  sa portala Lupiga.com