Intervjui, Nekategorizirano

Glumica Iva Jerković briljirala u STEM filmovima

U sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ snimljeno je 10 kratkih dokumentarno-igranih filmova S teme na STEM. Filmovi na zabavan način pojašnjavaju što je STEM te ga povezuju s aktualnim društvenim temama. Glumica Iva Jerković pritom sjajno glumi mladu ambicioznu novinarku, a njezini su sugovornici ugledni hrvatski znanstvenici i STEM stručnjaci: astrofizičarka prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, fizičar doc. dr. sc. Dalibor Paar, voditeljica tima inženjera u tvrtki Rimac Technology Maja Ovčarik te biologinja i predsjednica udruge Bioteka Jelena Likić. Filmove S teme na STEM na društvenim mrežama objavljuje Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti. Poučni, humorom prožeti filmovi premijerno su prikazani na završnoj konferenciji projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ koja je okupila članove projektnog tima, STEM ambasadore i zainteresiranu javnost.

„Nadamo se da će se ovi filmovi svidjeti što širem krugu ljudi! Snimanja su prštala dobrom energijom. Posebno nam je drago što će građani zahvaljujući našim filmovima moći vidjeti i zabavnu stranu STEM-a, kao i stručnjaka koji su u snimanju sudjelovali! Projektom ‘Razvoj mreže STEM ambasadora’ htjeli smo dokinuti negativne predrasude mnogih građana prema STEM-u. Željeli smo djeci i mladima pokazati da STEM zadaci ne moraju biti ni teški ni dosadni. Raznim smo projektnim aktivnostima rasplamsavali njihovo zanimanje za STEM područja. Ako se STEM-om i neće baviti u budućnosti, voljeli bismo da primjenjuju neka njegova načela. STEM ih potiče na kreativno i kritičko rješavanje problema“, istaknula je Jelena Likić, predsjednica udruge Bioteka.

Projekt „Razvoj mreže STEM ambasadora“ započeo je u rujnu 2021. godine, a završava krajem ovoga mjeseca. U 23 mjeseca, ističu članovi projektnog tima, odrađen je ogroman posao. Projektom povezani STEM ambasadori, tj. srednjoškolci, studenti, zaposlenici u privatnom i neprofitnom sektoru te znanstvenici, educirali su se kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja. U Višnjanu su održani petodnevni STEM kampovi za 80 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz cijele zemlje koji su se na posebnom natječaju istaknuli idejama vezanima uz rješavanje globalnih ekoloških problema. U Zagrebu je tijekom ove školske godine organizirano 108 STEM radionica za više od 80 osnovnoškolske djece. Nabavljen je, prenamijenjen te opremljen STEM kombi kao mobilni laboratorij. Njime su članovi projektnog tima i STEM ambasadori posjetili 20 hrvatskih županija. U radionice održane pomoću opreme iz kombija uključilo se više od 4100 osnovnoškolaca i gotovo 6100 odraslih građana. Na svojoj turneji Hrvatskom STEM kombi je prešao 6325 kilometara. Kako bi se drugi motivirali na prenošenje svojeg znanja iz STEM područja na djecu i mlade, izdan je priručnik STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.