EHO, Nekategorizirano

Splitske školarce oduševio STEM kombi

Strast prema STEM-u najlakše se razvija stjecanjem znanja iz njegovih područja kroz osobno iskustvo. Potvrdili su to učenici Osnovne škole Ravne njive – Neslanovac iz Splita koji su sudjelovali u radionicama održanima pomoću opreme iz STEM kombija. Dvjesto se učenika pod vodstvom STEM ambasadora uključilo u istraživanje svojeg okoliša te upoznavanje uređaja i alata kojima se koriste pravi znanstvenici.

„Djeci želimo omogućiti ne samo da uređaje poput digitalne lupe, durbina i stetoskopa znaju prepoznati s fotografija, nego da se okušaju u njihovu korištenju. Možda ih baš radionice poput ovih potaknu da jednoga dana postanu prirodoslovci, liječnici ili nešto drugo za što će im koristiti znanje i vještine iz STEM područja. Školarci su s posebnim uzbuđenjem proučavali podvodni i zračni dron, no marljivi su bili i u zadacima poput lovljenja kukaca te istraživanja značajki vode i tla“, kazala je Katarina Horvat, stručna suradnica – edukatorica u udruzi Bioteka.

Učitelji i nastavnici iz Osnovne škole Ravne njive – Neslanovac radionice smatraju vrijednom dogradnjom obrazovnog kurikula. Ta je škola među vodećima u Splitsko-dalmatinskoj županiji u poticanju djece na bavljenje STEM područjima.

„Pored dodatne nastave u školi na razne načine potičemo djecu na bavljenje matematikom, kemijom, biologijom, fizikom i informatikom. Oni najbolji idu na natjecanja. Izuzetno smo ponosni na njihove uspjehe na županijskoj i državnoj razini. Profesori se danas suočavaju s izazovima kako djecu motivirati na bavljenje područjima za koja se znanje i vještine ne mogu steći preko noći. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji dio djece smatra da se do svega može doći jednim klikom i da je sjedenje za knjigom gubitak vremena. Kroz radionice ih možemo potaknuti da znanje stječu rješavanjem nekog problema“, rekla je Gabrijela Šitum, profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Ravne njive – Neslanovac koja s kolegom Markom Višićem radi i u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. U svaki od programa Centra među kojima su prirodoslovlje, matematika te nove tehnologije i informatika, iz svake se generacije s područja Županije upisuje četrdesetak učenika.

STEM kombi obilazi Hrvatsku kako bi se što više djece i odraslih građana upoznalo s važnošću STEM područja za našu svakodnevicu, ali i budućnost. Krenuo je iz Zagreba. Prošli je tjedan bio u Karlovcu i Sisku, a ovaj u Dubrovniku i Splitu.

Tijekom te njegove turneje u STEM će aktivnosti biti uključeno 10.000 građana među kojima je 4.000 djece.

STEM kombi napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kuna Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kuna) sufinancirano je iz Državnog proračuna.