Intervjui, Nekategorizirano

Gordan Bosanac: Izgleda da je MORH zaboravio da se u Hrvatskoj promijenio društveni sistem

gordan_cr– Nadoknada za izbivanje s posla zbog vojne pričuve ljudima ne pomaže jer se boje zatvoriti malu tvrtku na nekoliko dana. Izgleda da je MORH zaboravio da se u Hrvatskoj promijenio društveni sistem iz socijalističkog u kapitalistički – ističe Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Na što su Centar za mirovne studije (CMS) i inicijativa ‘Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje’ upozorili MORH?

MORH nije definirao proceduru ulaganja prigovora savjesti na vojnu pričuvu. Ministarstvo demografije nije osnovalo Povjerenstvo za civilnu službu koje bi odlučivalo o zahtjevima prigovarača savjesti. Time su de facto onemogućili ulaganje prigovora savjesti, dok čl. 47 Ustava jamči svima pravo na prigovor savjesti za bilo koji oblik sudjelovanja u oružanim snagama.

Tražimo da se jasno definira procedura, da se sve vojne obveznike koje se zove na vojnu vježbu informira da imaju pravo na prigovor savjesti te da informiraju djelatnike Ureda za obranu o pravima prigovarača savjesti.

MORH je već u nekoliko navrata poslao pozive za upis u tzv. ratni raspored.

MORH ne radi ništa neuobičajeno. Poziv za tzv. ratni raspored je ustvari revizija vojne pričuve. Zakon kaže da smo svi vojni obveznici do svoje 55. godine.

Logično je da MORH revidira vojnu pričuvu, ali je problem da se ne poštuje prigovor savjesti.

Nisam upoznat kako MORH misli riješiti izostanke s posla. Javljaju nam se ljudi koji uistinu nemaju kome ostaviti posao, a nadoknada za izbivanje im ne pomaže jer se boje zatvoriti malu tvrtku na nekoliko dana. Izgleda da je MORH zaboravio da se u Hrvatskoj promijenio društveni sistem iz socijalističkog u kapitalistički.

Zaprimili ste dojave građana da im u matičnom uredu za obranu prijete stegovnim mjerama?

Neki koji rade u Uredu za obranu govore pojedincima da nemaju pravo na prigovor savjesti jer ne postoji Povjerenstvo za civilnu službu koje bi odlučivalo o njihovim zahtjevima. Naravno, pritom ne spominju da za to nisu odgovorni građani, već institucije države. Kad bi ministar Damir Krstičević nazvao ministricu Nadu Murganić, vjerujem da bi Povjerenstvo bilo osnovano u roku nekoliko dana.

Kako da građani postupaju ukoliko im stigne vojni poziv?

Na internetskoj stranici Centra za mirovne studije dali smo jasne upute građanima što mogu učiniti. Građani nisu ti koji trenutno krše zakon, već nadležna ministarstva.

Sada je potrebno inzistirati na svojim zakonskim pravima, bez obzira na to što pojedini djelatnici Ureda za obranu ponekad zastrašuju građane zakonskom odgovornošću.

Ukoliko se stvar ne popravi, kroz nekoliko dana podići ćemo udruženu antidiskriminacijsku tužbu protiv odgovornih kako bismo zaštitili prigovarače savjesti od diskriminacije.

Intervju je preuzet s portala Novosti.