Nekategorizirano, Stajališta

CMS: Građanima ne trebaju ispričnice, već poštivanje zakona!

(Arhivska fotografija) HINA/ Miroslav LELAS /ds
(Arhivska fotografija) HINA/ Miroslav LELAS /ds

Centar za mirovne studije (CMS) upozorio je u četvrtak da Ministarstvo obrane i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku krše pravo građana na prigovor savjesti, te je pozvao vojne obveznike da ulože prigovor savjesti na vojnu pričuvu jer je to najbolja poruka institucijama koje ne provode zakone.

“Građanima ne trebaju ispričnice, već poštivanje zakona, jer imaju pravo uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu i ne odazvati se na vojnu vježbu”, ističe CMS u priopćenju i upućuje građane da se informiraju o prigovoru savjesti na njegovim internetskim stranicama (www.cms.hr).

CMS od MORH-a traži da prestane slati pozive za vojne vježbe sve dok ne uspostavi jasnu proceduru oko ulaganja prigovora savjesti te poziva Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da u sljedećih sedam dana uspostavi Povjerenstvo za civilnu službu.

“CMS poziva vojne obveznike da ulože prigovor savjesti na vojnu pričuvu. To je najbolja poruka institucijama koje ne provode zakone. Rat je gotov – ostanimo kod kuće sa svojim obiteljima i prijateljima i na poslovima koje je ionako teško naći i zadržati”, kaže se u priopćenju.

Članak 6. Zakona o civilnoj službi propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Također čl. 24 Zakona o obrani jamči pravo na prigovor savjesti. O tome zahtjevu trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Iako je MORH u nekoliko navrata slao pozive za upis u tzv. ‘ratni raspored’, a ovaj tjedan i pozive na vojne vježbe, istovremeno nije osigurao proceduru oko prigovora savjesti, niti je informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu”, navodi CMS.

Na upite građana koji su dobili pozive, zbog čega bi morali izostati s posla, MORH ne pruža informacije o njihovu ustavnom pravu na prigovor savjesti, već im najavljuje ispričnice za poslodavce, ističe CMS.

Štoviše, CMS tvrdi da su zaprimili niz dojava građana kako im matični uredi za obranu ne omogućavaju ulaganje prigovora savjesti – dok pojedinci u tim uredima čak i prijete prigovaračima savjesti podizanjem stegovnih mjera protiv njih.

“Takvo je ponašanje protuzakonito i nedopustivo u demokratskoj Hrvatskoj”, ističe CMS u priopćenju.