Nekategorizirano, Stajališta

Platforma za reproduktivnu pravdu zahtijeva ukidanje priziva savjesti

Potaknuta načinom na koji je tema reproduktivnih prava obrađivana i prikazivana u predizbornoj kampanji, Platforma za reproduktivnu pravdu u ponedjeljak je zatražila besplatan pobačaj i kontracepciju u javno-zdravstvenim ustanovama te ukidanje priziva savjesti, prenosi Hina.

Ističu kako je u kampanji ta tema, a posebno pravo na izbor, kroz manje ili više otvoreno pozivanje na zabranu pobačaja, “upakirana” u frazu o zaštiti života od začeća, a onda kroz prijedlog o obveznom savjetovanju koje bi, smatraju, dodatno ograničilo pravo na pobačaj.

“Ograničavanje prava na pobačaj kroz različite prakse koje na prvi pogled zvuče bezopasno, poput savjetovanja, kada postanu obavezne također predstavljaju napad na autonomiju i integritet svake žene i opasnost za njezino psihičko i fizičko zdravlje, a naročito s obzirom na zakonski ograničen period pružanja zdravstvene usluge pobačaja na zahtjev”, priopćile su članice Platforme.

Ženska tijela ne smiju biti poligon za političke eksperimente

Upozorile su da ženski životi i ženska tijela ne smiju biti poligon za političke eksperimente ekstremističkih i fundamentalističkih skupina i njihovih zagovornika u političkim strankama.

Stoga zahtijevaju besplatan i siguran pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata, uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama.

Traže i dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti, dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom te da zdravstveni sustav poštuje prava pacijentica, bez nametanja obaveznih savjetovanja i perioda čekanja.

Uz to, traže i besplatnu kontracepciju i pilulu za dan poslije, zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti te ukidanje tzv. priziva savjesti ginekologa, medicinskog osoblja i farmaceuta kojim, navode, javnozdravstveni sustav uskraćuje primarnu zdravstvenu skrb u navodno sekularnoj državi.

“U Hrvatskoj i dalje svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti dok posljedice snose jedino pacijentice. To je nedopustiva praksa kojom se zloupotrebljava moć privilegiranih s dalekosežnim i višeslojnim posljedicama za žene”, ocijenile su članice Platforme.