EHO, Nekategorizirano

Grad Osijek prepoznaje važnost građanskog odgoja i obrazovanja

35350521_2016665165261936_3513518960228171776_oGrad Osijek u suradnji s udrugama Volonterski centar Osijek, Dječja osječka kreativna kućica – DOKKICA, Nansen dijalog centar i Udruga za rad s mladima Breza, provodi modularnu edukaciju za novu generaciju nastavnika, na temu građanskog odgoja i obrazovanja.

Edukacija je namijenjena:

nastavnicima iz osnovnih škola koje su zainteresirane za uvođenje GOO-a kao izvannastavne aktivnosti
nastavnicima koji žele dodatno produbiti svoja znanja i vještine u cilju kvalitetnijeg integriranja sadržaja GOO-a u predmetnu nastavu.

Nakon prve edukacije „Osijek to GOO“ koja je provedena 2018. godine za 18 nastavnika (svibanj-listopad 2018. godine), školska godina 2018./2019. je počela s novom izvannastavnom aktivnosti te se danas GOO provodi u 6 osnovnih škola: OŠ V. Becića, OŠ T. Ujevića, OŠ Sv. Ane, OŠ Retfala, OŠ F. K. Frankopana i COO Ivan Štark. Do sada se u ovu izvannastavnu aktivnost uključilo preko 120 učenika petih i šestih razreda, a interes za ovu aktivnost kontinuirano raste. Time je Osijek postao prvi grad u Slavoniji, te jedan od rijetkih u Hrvatskoj, koji je prepoznao važnost građanskog odgoja i obrazovanja te njegove uloge za aktivno sudjelovanje djece i mladih u razvoju društva i lokalne zajednice.

U školskoj godini 2019./2020. , kroz program „Osijek to GOO“ bit će podržano uvođenje GOO-a u pet novih osnovnih škola na području grada Osijeka kroz edukaciju nastavnika te dodatnu podršku školama putem mentorstva, osiguravanja obrazovnih materijala za provedbu sadržaja vezanih za GOO te kroz povezivanje i razmjenu s drugim školama.

Prva aktivnost u okviru programa „Osijek to GOO“ je edukacija nastavnika koja će biti održana u razdoblju od ožujka do rujna 2019. godine, kroz 7 modula, tijekom 13 dana i ukupno 80 sati edukacije. Teme modula su: Uvod u demokraciju – politička pismenost; Uvod u ljudska prava; Medijska pismenost; Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici; Održivi razvoj zajednice; Volontiranje i aktivni angažman u zajednici te Financijska pismenost.

Prvi modul na temu demokracije i političke pismenosti bit će održan 29.-30.3.2019., a voditelji su prof.dr.sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti i Martina Horvat.

Zainteresirani nastavnici mogu se prijaviti na edukaciju do 27. ožujka 2019. putem online prijavnog obrasca .

Prenosimo neke od izjava nastavnika koji su završili edukaciju.

„Ukoliko kod svojih učenika i učenica vidite manjak razumijevanja temeljnih i aktualnih društvenih/građanskih izazova, onda je Osijek to GOO pravi odabir za vrlo sadržajno i kvalitetno usavršavanje u opuštenoj atmosferi. Sebi i učenicima otvorit ćete neke nove obzore, postaviti neka nova pitanja i u atmosferi uključivosti ponuditi neke nove odgovore.“ – kazao je Mirko Andrić, prof., iz Osnovne škole Retfala u Osijeku.

„Smatram da je Osijek to GOO vrlo kvalitetno osmišljen i proveden – od organizacije rada te odabira tema i predavača, do kvalitetne komunikacije. Sudjelovanjem na edukacijama stekla sam nova i primjenjiva znanja, sposobnosti i vještine u ugodnoj okolini i društvu. Osjećam se kompetentno poučavati o područjima i temama građanskog odgoja i obrazovanja.“- izjavila je Morena Lalić, profesorica iz Osnovne škole Tin Ujević u Osijeku.

Raspored edukacija Građanskog odgoja i obrazovanja možete pronaći ovdje .

https://www.facebook.com/ivanvrkicos/videos/691631611236832/?t=35