Hrvatska, Nekategorizirano

Grad Osijek potpisao sporazum o suradnji s četirima udrugama: Kreće građanski odgoj u pet osnovnih škola u Osijeku

foto: osijek031.com
foto: osijek031.com

Potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi pilot projekta „Osijek to GOO“. Sporazum su potpisali predstavnici četiriju osječkih organizacija civilnoga društva Breza, Dokkica, Nansen Dijalog Centar, Volonterski centar Osijek i Grad Osijek.

Pilot projekt „Osijek to GOO“ uvodi Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u pet osječkih osnovnih škola. Nakon provedene ankete koja je pokazala kako 11 osječkih škola ima želju uvesti Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost, Grad Osijek je u svibnju potpisao Sporazum o suradnji s Gradom Rijekom kojim je Osijeku bez naknade ustupljen priručnik za GOO, pripadajuće mape te smjernice za provedbu programa za nastavnike.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji s Gradom Rijekom, predstavnici organizacija civilnog društva održali su do sada četiri modula edukacija za 19 zainteresiranih nastavnika iz deset osnovnih škola na području grada Osijeka. Nakon ljetne stanke nastavlja se s provedbom ostala tri modula edukacija.

Po završetku edukacija, pet osnovnih škola bit će odabrano za sudjelovanje u pilot projektu, a krajem školske godine 2018./2019. bit će organizirana završna konferencija na kojoj će se prikazati rezultati pilot projekta.

Podsjetimo, cilj projekta „Osijek to GOO“ je razviti kod učenika petih i šestih razreda građanske kompetencije važne za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu. Projekt će se provoditi kroz jedan sat tjedne nastave, odnosno 35 sati tijekom školske godine.

MODULI EDUKACIJA ZA NASTAVNIKE:

Uvod u ljudska prava
Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici
Uvod u demokraciju – politička pismenost
Volontiranje i aktivni angažman u zajednici
Medijska pismenost
Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje
Financijska pismenost/filantropija

Izvor: Dookkica.hr