EHO, Nekategorizirano

Školarci će učiti o reality showovima, društvenim mrežama i plagijatima

rijeka_crNakon što su protekle godine eksperimentalno uveli predmet Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) kao izvannastavnu aktivnost u 6 osnovnih škola, iz Grada Rijeke su potvrdili kako će u nadolazećoj školskoj godini u program uključiti sve zainteresirane osnovne škole.

Građanski odgoj će se provoditi jednom tjedno (35 sati godišnje), a uvodi se u 5. razredu osnovne škole. Za razliku od izbornih predmeta se neće ocjenjivati, što je i primjerenije principima i načinu rada na Građanskom odgoju i obrazovanju. Nastava će se odvijati zadnji nastavni sat u danu pa će tako učenici koji ga ne žele pohađati moći otići kući, piše Vid Barić za portal 100 posto.

Na predmetu će učenici raspravljati o društvenim mrežama, medijima, a čak će i dobiti priliku da i sami budu urednici vlastitog portala. O reality showovima će kritički raspravljati. Pričat će se o Dvornikovima, Kardashianima…

Učenici koji budu pohađali program riječkog GOO-a saznat će i zašto je važno aktivno saslušati drugoga i poštovati njihovo mišljenje. Kroz poglavlje “Ne stavljaj ljude u kutije, ladice i škatule” će govoriti o stereotipima i predrasudama, kao i o rodnoj ravnopravnosti te diskriminaciji na temelju spola. Poticat će ih se na altruizam te pomaganje ranjivoj skupini vršnjaka kroz aktivizam i volonterstvo. “Biti nasilnik nije cool”, glasi jedno od poglavlja riječkog priručnika, koji će djeci dati do znanja kako, osim ljudi, i životinje imaju svoja prava te da se za njih treba odgovorno brinuti.

Kao pripremu za daljnje obrazovanje osnovnoškolska djeca u Rijeci će učiti i o problemu plagijata i korupcije.

Na satu GOO-a će mišljenje učenika biti jako važno. Poticat će ih se na diskusiju te će sami određivati koje bi lekcije i kada voljeli obrađivati. Također, bit će puno terenske nastave i praktičnog učenja kako bi se učenike pripremilo za svakodnevni život. Eksperimentalna nastava GOO-a je pokazala kako učenici rado sudjeluju, izrazito su aktivni na nastavi i raspravljaju o raznim temama.

Nastavnici Građanskog odgoja bit će različitih struka; profesori geografije i geologije, pedagozi, povjesničari, učitelji razredne nastavne, učitelji engleskog, njemačkog i hrvatskog jezika, psiholozi, filozofi, sociolozi, profesori likovne kulture i edukacijski rehabilitatori.

Važno je napomenuti kako su nastavnici koji će provoditi program prethodno prošli opsežnu besplatnu edukaciju od 7 modula u organizaciji Foruma za slobodu odgoja, Centra za mirovne studije i GONG-a.

Priručnik je preveden i na talijanski jezik, kako bi se približio što većem broju učenika pošto je Grad Rijeka osnivač 4 talijanske osnovne škole. Priručnik “Učenik građanin” možete pogledati OVDJE.