Hrvatska, Nekategorizirano

Sisak preuzima riječki model Građanskog odgoja

sisak_crPročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj navela je da je još niz lokalnih i regionalnih samouprava zainteresiran za implementaciju riječkoga modela, prenosi Novi list.

– Uvođenjem Građanskog odgoja u osnovne škole, Rijeka uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu – izjavila je Sušanj.

Da se radi o vrijednom programu pokazuje i činjenica da je rad i trud uložen u izradu i implementaciju adekvatnog modela Građanskog odgoja i obrazovanja u škole prepoznao i Grad Sisak.

Naime, Sisak se obratio gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu sa zamolbom za pružanje podrške pri uvođenju Građanskog odgoja po riječkom modelu te preuzimanjem izrađenih materijala – izjavila je Sušanj.

Pročelnica je dodala da Grad Rijeka, kao prva jedinica lokalne samouprave koja je uvela kvalitetno građansko obrazovanje kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost, razumije važnost uvođenja sustavnog građanskog i demokratskog obrazovanja, a čija se provedba na nacionalnoj razini iščekuje godinama.

Tim inovativnim konceptom poučavanja Rijeka izravno doprinosi stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve građane. Grad Sisak planira u sisačkim osnovnim školama započeti provedbu riječkog modela građanskog odgoja, u čemu će iskustva Grada Rijeke svakako dobro doći. Zbog toga ćemo rado besplatno ustupiti izrađeni priručnik i smjernice Sisku te time pružiti podršku izgradnji pravog građanskog društva, u nadi da će isto ubrzo biti prepoznato i na razini čitave Hrvatske.