Aktivizam, Nekategorizirano

Ženska mreža Hrvatske zahtijeva od Vlade aboliciju žena u prostituciji

ŽMH traži od Vlade zakon o prostituciji koji "kažnjava makroe i muškarce koji kupuju žene".
ŽMH traži od Vlade zakon o prostituciji koji “kažnjava makroe i muškarce koji kupuju žene”.

Navedeni model je na snazi u Švedskoj, Norveškoj i na Islandu. Aktivistkinje i organizacije Ženske mreže Hrvatske pozdravljaju ovu nedvosmislenu odluku da se stane na put muškoj eksploataciji i zlostavljanju žena u prostituciji i pozivaju Republiku Hrvatsku da slijedi isti primjer.

Da bi se ostvarilo postojanje suvremenog demokratskog društva nužno je iskorijeniti prostituciju, a prvi korak u tome je potpuno odbacivanje ideje da su žene roba koju se može kupiti, prodavati i seksualno iskorištavati.

Trgovci ljudima i svodnici profitiraju na ekonomskoj, socijalnoj, političkoj i pravnoj podčinjenosti i ovisnosti žena.

U zemljama u kojima je uvedena kriminalizacija kupaca žena u prostituciji došlo je do drastičnog smanjenja iskorištavanja žena kroz prostituciju. Prostituciju treba shvatiti kao oblik iskorištavanja žena i djece koji predstavlja ozbiljan društveni problem, koji ne šteti samo ženi koja je u prostituciji već svim ženama i društvu u cjelini.
Prostitucija je u Republici Hrvatskoj regulirana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je na snazi još od davne 1977. godine, uz nekoliko izmjena i dopuna. Navedeni zakon kažnjava najranjivije u prostituciji, predominantno žene što ukazuje na to da država ponovo krivi žrtve. O prijedlogu navedenog zakona se posljednji put raspravljalo 05.02.2013. na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova na kojoj je zaključeno da je zbog evidentnih promjena u društvenim odnosima, zahtjeva struke te promjena nastalih donošenjem Prekršajnog i niza drugih zakona nužno pristupiti izradi novog Zakona, no od tada do danas taj zakon je na dnu liste dnevnog reda Sabora i o njemu se više nije raspravljalo. U posljednjoj raspravi o prijedlogu zakona pravobraniteljica za ravnopravnost spolova iznijela je stav da bi se u potpunosti trebao primijeniti tzv. „švedski model“. Naglasila je da prostitucija predstavlja eksploataciju žena i nasilje nad ženama.

Ženska mreža Hrvatske posljednjih petnaest godina zagovara nordijski model zakona o prostituciji čija puna primjena zahtjeva brisanje članka 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i reguliranje prostituciju isključivo kroz kazneno zakonodavstvo na način da se dekriminaliziraju osobe u prostituciji i kažnjavaju kupci.

Ženska mreža Hrvatske traži od Republike Hrvatske da stane na stranu žena, nudeći im zaštitu i programe financijske i psihosocijalne podrške za izlazak iz prostitucije, a ne kažnjavanje!