Aktualno, Nekategorizirano

Završava EdUTOPIJA 21, projekt praktične provedbe kurikuluma za temu održivog razvoja

Foto: Zmag

Konferencijom posvećenoj temi obrazovanja za održivu budućnost, koja će se održati u subotu, 27. ožujka 2021., obilježit će se završetak provedbe edukacijskog projekta Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) EdUTOPIJA 21 –stvaramo održivu budućnost. Događanje pod nazivom Obrazovanje za održivu budućnost – EdUTOPIJA 21 održat će se od 10 do 13:30 sati u Centru za posjetitelje Velike Gorice, a bit će ga moguće uživo pratiti putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Konferencija će pružiti osvrt na realizirane aktivnosti projekta, a svi zainteresirani moći će poslušati zanimljiva predavanja: Uspješna provedba u izazovnim vremenima EdUTOPIJA 21 (Matko Šišak, prof. ZMAG); Primjer dobre prakse: OŠ Matija Gubec iz Zagreba (Ratko Johan, prof.) i Škola za 21. stoljeće – provedba kurikuluma za održivi razvoj (Dražen Šimleša, dr.sc.) te sudjelovati na okruglom stolu pod nazivom Izazovi i iskustava rada za održivi razvoj u našim školama.

Na putu stvaranja odgovornijeg i održivijeg društva, uloga obrazovanja od posebne je važnosti. Škole su središte zajednice i odgajaju generacije koje dolaze – one stoga mogu i trebaju biti pokretači i nositelji održivog razvoja koji kreiraju lidere održive budućnosti. Tako to vidi projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost koji svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

Projekt EdUTOPIJA 21 –stvaramo održivu budućnost je zamišljen kao inicijativa za bolje razumijevanje i korištenje održivog razvoja u svakodnevnom životu mladih i lokalne zajednice. EdUTOPIJA 21 pruža znanja, vještine i vrijednosti koje su potrebne građanima za poboljšanje kvalitete života, pridonoseći tako razvitku svjesnog, aktivnog i odgovornog građanstva. Na inovativan i praktičan način razvija znanja i kompetencije djece i mladih o održivom razvoju, kao i znanja i kompetencije odraslih za unaprjeđenje održivog razvoja. Istovremeno, potiče participativan pristup – umrežavanje, suradnju i angažman lokalne zajednice, djece i mladih, učitelja i roditelja, škola i organizacija civilnog društva – s ciljem osmišljavanja, pokretanja i provođenja suradničkih inicijativa i projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.Tijekom dvije godine trajanja projekta provedeno je ukupno 28 predavanja i 30 radionica za učenike, 7 obrazovnih modula za učitelje, nastavnike, predstavnike lokalne uprave i roditelje, 6 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici, 13 volonterskih akcija te brojne druge aktivnosti.

EdUTOPIJA 21 je primjer praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole kojim ZMAG razvija inovativne metode rada s djecom i mladima, a koje će škole i obrazovne institucije moći koristiti u daljnjem obrazovanju za održivi razvoj te postavlja temelj za pokretanje sličnih inicijativa u lokalnoj zajednici u budućnosti. Projekt se provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Zbog poštovanja epidemioloških mjera broj sudionika na konferenciji je ograničen na 25 osoba, dok će za sve zainteresirane biti osigurano praćenje putem prijenosa uživo na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. (Izvor: ZMAG)