Intervjui, Nekategorizirano

Hrabre sestre: Podrška ženama koje se odluče na prekid trudnoće

Dok u Poljskoj već tjedan dana ne jenjavaju prosvjedi zbog najnovije zabrane pobačaja po odluci poljskog Ustavnog suda, u Hrvatskoj se već treću godinu uporno odgađa na dnevni red Sabora staviti donošenje novog Zakona o pravu na pobačaj. Vladajuća stranka još uvijek nije javno izašla sa svojim prijedlogom, za razliku od velikog dijela oporbenih, koji se zalažu da novi zakon omogući produljenje roka za prekid trudnoće na 12 tjedana gestacijske dobi, uz kirurški uvođenje i medikamentoznog postupka prekida trudnoće, besplatan pobačaj te zabranu instituta priziva savjesti u javnozdravstvenim ustanovama. Potpuno je jasno da je Vladi Andreja Plenkovića u ovom času u interesu što dalje od Sabora, kao političke govornice, odmaknuti što dalje raspravu o donošenju ovog zakona.

Piše: Nina Lišnić , Reci mi

U međuvremenu žene se u Hrvatskoj suočavaju i dalje s liječnicima koji odbijaju raditi ovaj medicinski zahvat pozivajući se na priziv savjesti. Osim toga, žene koje se odluče na prekid trudnoće nerijetko se susreću s uvredama i moralnim prodikama. Zbog toga je Centar za građansku hrabrost 28. rujna, na Međunarodni dan sigurnog pobačaja, pokrenuo jedan novi feministički projekt pod nazivom Hrabre sestre kojim se planira pružati bezuvjetna emocionalna i pravna podrška ženama koje se odluče na prekid trudnoće. Detalje nam otkriva Nada Peratović, predsjednica Centra za građansku hrabrost.

Što vas je potaknulo na pokretanje projekta ‘Hrabre sestre’?

Katolička Crkva u Hrvatskoj godinama kontinuirano radi napade na reproduktivna prava žena. Potpomognuta ekstremnom desnicom djeluje kroz svoje satelite, brojne neokonzervativne udruge, a uvukla se i u obrazovni i zdravstveni sustav. Podriva ljudska prava i ženama želi oduzeti pravo na tjelesnu autonomiju, na dostojanstvo, privatnost, pravo na informirani izbor, slobodno odlučivanje o rađanju djece, pravo na život i zdravlje. Iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, ženama je zbog puno razloga teško dostupan. Da bi žena ostvarila taj medicinski zahvat mora prijeći teški put i potrošiti puno vremena da nađe bolnicu i liječnika koji obavljaju pobačaj. On je i financijski mnogim ženama teško dostupan.

Tu je i velik psihološki pritisak na ženu koja se nađe u toj situaciji da je morala donijeti odluku o prekidu trudnoće. Nju na svakom koraku vreba prolazak kroz špalir molitelja ispred bolnica, izloženost mnogobrojnim plakatima i brošurama koji su puni mitova i predrasuda o pobačaju. Recimo tvrdnja da pobačaj negativno utječe na mentalno zdravlje žena nova je strategija anti-choice aktivista.

Tko su ‘Hrabre sestre’?

Hrabra sestra je žena koja će biti emocionalna podrška i pratilja ženi koja se odluči na pobačaj. Želimo stvoriti mrežu takvih žena u Hrvatskoj koje će, osim potpore ženama koje se odluče na pobačaj, i javno zagovarati prava na reproduktivno zdravlje. Želimo skinuti stigmu s riječi pobačaj i ženama poručiti da se nemaju čega stidjeti. Žena nije nikome dužna objašnjavati zašto se odlučila za pobačaj. Mi nemamo pravo ženi koja bira pobačaj držati prodike, niti joj nuditi oprost. Oprost insinuira da je učinila nešto loše? A nije.

Postoje li neke predispozicije koje treba imati hrabra sestra?

Ona sama treba biti mentalno snažna žena, koja će s jedne strane imati dobre komunikacijske i socijalne vještine i empatiju da bi bila u stanju ostvariti dobar kontakt i biti podrška ženama, a s druge strane moći odoljeti provokacijama protivnika pobačaja. Medicinsko znanje nije uvjet.

Koliko vam se žena do sada javilo biti hrabrim sestrama?

Po uzoru na naše humanističke suborkinje iz Nizozemske humanističke udruge ovih mjeseci primamo zahtjeve zainteresiranih žena. Do sada se prijavilo više od 50 žena različitih dobi, zanimanja i mjesta stanovanja. Dirnula su nas njihova motivacijska pisma, većinom se radi o ženama koje se žele aktivirati po prvi put u životu, jer smatraju da više ne mogu stajati po strani. Javile su nam se i žene koje su već bile pratiteljice ženama prilikom zahvata prekida trudnoće. Pozivamo, također, da se ovom projektu priključe i liječnici i medicinsko osoblje.

Jeste li imali upita žena koje bi već tražile podršku ‘Hrabrih sestara’?

Prijave za hrabre sestre primamo do kraja godine, nakon čega ćemo organizirati sveobuhvatnu poduku kako bi polaznice u razumjele potrebe žena koje će nam se javiti i to s medicinskog, psihološkog i feminističkog aspekta. Bitno nam je da ovim projektom pokrijemo cijelu Hrvatsku, jer problemi su upravo u manjim mjestima. Uvest ćemo i savjetovanje ženama o kontracepciji, kojega bi dobile nakon zahvata, jer tih informacija i savjeta ženama nedostaje. Upita za podršku ženama koje su se odlučile na prekid trudnoće još nemamo, a nećemo ih primati prije nego hrabre sestre prođu svoju obuku.