Aktivizam, Nekategorizirano

Sarajevo: Feministice kardinalu Puljiću poručile da ih je uvrijedio

Sajajevske feministice su izvjesile svoj odgovorna ulazna vrata nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu. Foto: Klix.ba)
Sajajevske feministice su izvjesile svoj odgovorna ulazna vrata nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu. Foto: Klix.ba)

Manja skupina feministica u četvrtak je u Sarajevu izrazila nezadovoljstvo istupom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića optuživši ga da je uvrijedio žene pa su na na ulazna vrata nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu izvjesili nekoliko listova papira s porukom “Je suis štraca”.

Aluzija je to na poruku koju je kardinal Puljić prenio tijekom propovjedi predvodeći nedavno misu u Arbanasima kod Zadra. Internetski portali prenijeli su kako je on tada izjavio kako bi se žene trebale suzdržavati tjelesnih iskušenja prije braka upozorivši u protivnome riskiraju da ih se promatra kao “štrace”.

Kardinal Puljić uporabio je kolokvijalni izraz kakav se rabi u Dalmaciji i uglavnom se odnosi na žene lošega morala.

“Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme, kako bi iskušale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace”, citat je izjave kardinala Puljića kakav se pojavio na internetu.

Skupina sarajevskih feministica zbog toga se odlučila na prosvjed pa su zamaskirane i uz očit poziv lokalnim medijima da to zabilježe izvjesile svoj odgovor vrhbosanskom nadbiskupu kakav su smatrale prigodnim.

“Cijela izjava je problematična u kontekstu predstavljanja žene kao da joj je jedina uloga da bude podređena muškarcu, ne problematizirajući ni u jednom navratu kako muškarci ulaze u brak, ako već govore o ovoj temi”, rekla je jedna od anonimnih prosvjednica portalu Klix čiji je fotograf zabilježio trenutak lijepljenja poruka na vrata nadbiskuskog ordinatrijata u središtu Sarajeva.

Prosvjednice drže kako si nitko, a posebice ne vjerski poglavar ne bi smio dopustiti nazivati žene pogrdnim imenima.

Prosvjedni posteri uklonjeni su ubrzo nakon što su postavljeni. (HINA)