Nekategorizirano, Svijet

Island zakonom zabranio razlike u plaći između žena i muškaraca

island_crU skladu s novim zakonom, koji je stupio na snagu 1. siječnja, tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenih morat će posjedovati ceritifikat vlade o politici jednakih plaća za žene i muškarce, a oni koji ne budu poštovali mjere morat će platiti kaznu.

– To je mehanizam koji će osigurati da su žene i muškarci plaćeni jednako za svoj rad – izjavila je Dagny Osk Aradottir Pind iz organizacije Icelandic Women’s Rights Association.

– Već desetljećima imamo zakon koji propisuje jednaku plaću, no unatoč tome još uvijek postoji rodni jaz u plaćama.

Novi zakon podržala je vlada desnog centra, kao i opozicija, u parlamentu u kojem ima 48% žena.

– Mislim da ljudi konačno počinju shvaćati da je riječ o sistemskom problemu, kojeg moramo rješavati pomoću novih metoda – rekla je Aradottir Pind, prenosi Vox Feminae.

Prema izvješću Svjetskoga ekonomskog foruma 2017. o globalnoj nejednakosti u plaćama među spolovima, Island je, u usporedbi s ostalim državama u svijetu, na prvome mjestu po jednakosti devetu godinu zaredom. Ovakav potez Islanda dio je nastojanja da se u ovoj nordijskoj državi do 2022. iskorijeni rodni jaz u plaćama.

U Hrvatskoj je jednakost plaća sadržana u Zakonu o ravnopravnosti spolova, no kao što je vidljivo iz podataka Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, prisutan je trend povećanja jaza u plaćama na uštrb žena. Naime, udio prosječne plaće žena u prosječnoj plaći muškarca iznosi 88,7%, odnosno muškarac u Hrvatskoj prosječno zaradi 11.400,00kn bruto više od žene.