EHO, Nekategorizirano

Žene u EU žive dulje, lošije su plaćene i obavljaju većinu kućanskog posla

zene_crIzdanje je podijeljeno u tri poglavlja koja se tematski odnose na život (odrastanje i starenje), učenje, rad i zarađivanje te prehranu, kupovinu, druženje i ostale uobičajene aktivnosti, a kojima se ukazuje na sličnosti i različitosti u životima muškaraca i žena te njihovoj osobnoj percepciji.

Brojke pokazuju da u Europskoj uniji živi pet posto više žena nego muškaraca, što autori izvješća povezuju s duljim očekivanim trajanjem života. Naime, u svim državama članicama EU-a žene žive dulje od muškaraca, pa je tako prosjek životne dobi 2015. godine u EU bio 83,3 godine za žene, a 77,9 godina za muškarce, prenosi Libela.

Generalno gledano, žene u prosjeku obiteljski dom napuštaju dvije godine ranije nego muškarci, u dobi od 25 godina i ranije sklapaju brak.

Prošle je godine u EU 7,7 posto žena u dobi između 25 i 49 godina živjelo samo s djecom, a muškaraca iste dobi tek 1,1 posto. Što se tiče kategorije samaca u istoj dobnoj skupini, bez djece, udio žena iznosio je 9,5 posto, a muškaraca 16,1 posto. Posebno se ističe podatak da je udio starijih žena koje žive kao samkinje veći od udjela muškaraca samaca – 40,1 posto žena naspram 19,7 posto muškaraca.

U svim državama članicama udio žena koje se bave kućanskim poslovima i djecom mnogo je veći nego kod muškaraca. U 2016. je 92 posto žena u dobnoj skupini između 25 i 49 godina svakog dana skrbilo o svojoj djeci, u usporedbi sa 68 posto muškaraca. Najveće razlike između žena i muškaraca zabilježene su u Grčkoj i na Malti, a najmanje u Švedskoj i Sloveniji.

Što se tiče kućanskih poslova i kuhanja, razlike su čak i veće, pa je tako 2016. godine 79 posto žena svakog dana kuhalo i/ili obavljalo kućanske poslove za razliku od 34 posto muškaraca. Najveća razlika među ženama i muškarcima zabilježena je u Grčkoj i Italiji, najmanja u Švedskoj i Letoniji.

Stopa zaposlenosti u prosjeku je veća za muškarce od stope zaposlenosti za žene, 72 posto u odnosu na 61 posto, prema podacima iz 2016. godine. Primijećena je razlika u stopama zaposlenosti za žene i muškarce i broja djece: za žene s jednim djetetom stope su bile više i iznosile su 71 posto za žene, 85 posto za muškarce. Za žene s dvoje djece stopa je gotovo identična, 70  posto, dok je za muškarce bila viša i iznosila je 89 posto. Stopa zaposlenosti za osobe s troje ili više djece bila je niža i iznosila je 55 posto za žene, u usporedbi s 84  posto za muškarce.

Ne iznenađuje onda ni podatak da se u poslovnim sredinama muškarci po pravilu nalaze na višim položajima nego žene, a rukovoditeljica je tek 33 posto.