EHO, Nekategorizirano

Žene nakon povratka s porodiljnog teško napreduju

zene_crMajčinstvo usporava ženinu karijeru i unazađuje ju za čak šest godina, pokazala je najnovija studija. Naručeno istraživanje tvrtke “Easy Offices” otkrilo je da trenutak kad postanu majkom, žene dovodi u nezavidan položaj jer osim što propuštaju mogući napredak u karijeri i promaknuća, susreću se s problemima s nadređenima, kolegama kao i mnogobrojnim organizacijskim promjenama na poslu kojima se teško prilagođavaju pri povratku s porodiljnog, prenosi portal Klokanica.

Isto tako, kod žena se mijenjaju i prioriteti, pa i to otežava stvar. Oko polovine ispitanica kazalo je da dobiti dijete povlači negativne učinke na njihovu karijeru, a 42 posto ih vjeruje da bi bile u boljoj poziciji na poslu da se nisu odlučile na majčinstvo. Pokazalo se i da 37 posto njih vjeruje da su diskriminirane na poslu od trenutka kad su dobile dijete.

Zato četiri od deset žena koje su sudjelovale u anketi savjetuje ostalim ženama koje žele dijete ili će uskoro postati majke da budu oprezne pri povratku na posao nakon porodiljnog. Istraživanje koje je provedeno na tisuću majki s djecom od jedne do 13 godina, otkrilo je i da je 30 posto ispitanica nailazilo na nerazumijevanje kolega jer su zbog brige o djeci izostajale s posla.

To je djelomično vezano i za kolege i kolegice koji nemaju djecu pa teško u potpunosti mogu razumjeti majčinsku brigu. Majke se, priznale su, zato često osjete pozvane da “to isprave”. Više od četvrtine ih je priznalo i da su se u početku osjećale izostavljeno kada su se vratile na posao, a 35 posto je primijetilo promjenu u radnim procesima kojima su se morale prilagoditi, dok je trećina rekla kako se dinamika njihova tima – jednostavno promijenila.

Trećina anketiranih žena smatra kako je potrebno određeno vrijeme kako bi vratile samopouzdanje na radnom mjestu. Jedan od razloga je brzina kojom se radni svijet kreće prema naprijed stoga je razumljivo da će majkama biti teško vratiti se u ponešto promijenjene uvjete rada.

Majke vjeruju i da im je trebalo 13 mjeseci da se vrate na razinu i brzinu obavljanja posla nakon porodiljnog dopusta, dok je polovica rekla kao im je trebalo i više vremena da se naviknu i na posao i na istodobnu brigu o novom članu obitelji – i to prosječno oko 15 mjeseci.