EHO, Nekategorizirano

Igmanska inicijativa: Sve zemlje regije trebaju biti solidarne s Hrvatskom

Igmanska inicijativa povodom tragičnih posljedica koje je izazvao jučerašnji potres s epicentrom na Baniji prenijela je izjavu koju prenosimo u cjelosti:

Uz tragične posljedice pandemije covid 19, pojedine gradove u Hrvatskoj ove godine je podogodila i serija potresa. Najteži, koji se dogodio 29. prosinca u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima, izazvao je ljudske žrtve i razaranja velikih razmjera; tim povodom Igmanska incijativa izražava žaljenje i upućuje izraze najdubljeg sućuti obiteljima stradalih. Mnogo obitelji je ostalo bez svojih domova, a za saniranje nastale štete bit će potrebno mnogo vremena i materijalnih sredstava. Da li su nas baš pandemija i potresi trebali podsjetiti da su problemi naših susjeda i naši problemi, da ova vrsta katastrofa ne poznaje ni općinske ni državne granice, da je solidarnost s ljudima u nevolji nešto najbolje što se može pokazati.

Pozivamo sve zemlje regije da pokažu punu solidarnost u uklanjanju posljedica nesreće koja je pogodila pojedine dijelove Hrvatske.

Imajući u vidu pouke iz tragičnih posljedica poplava koje su u svibnju 2014. pogodile pojedine zemlje regije, pozivamo vlade naših zemalja da aktiviraju postojeće bilateralne sporazume o zaštiti od prirodnih katastrofa i formiraju zajedničko tijelo koje bi djelovalo u ovakvim situacijama. /

Igmanska inicijativa, osnovana u studenome 2000 godine, predstavlja pokret koji obuhvaća više od 140 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.