Intervjui, Nekategorizirano

Ivana Rotim, ravnateljica Centra Vinko Bek: Dug je i dalek put do potpune inkluzije, no i dobre su stvari pred nama!

“Dobro obrazovanje i rehabilitirana osoba koja se zauzima za sebe su ključni za inkluziju. Mnoge su prepreke na tom putu. Već na prvom koraku – obrazovanju, imamo značajne teškoće u prilagodbi udžbenika za slijepe i slabovidne učenike”, upozorila je Ivana Rotim, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, u intervjuu koji je vodila Klara Gagula, objavljenom na portalu  Generacija.hr

Intervju je nastao u okviru projekta ”Jednake mogućnosti’” koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o jedinoj ustanovi u Hrvatskoj koja sustavno kroz razne usluge skrbi o osobama s oštećenjem vida u dobi od rođenja do 65 godina života, pa i dulje. Ustanova je to socijalne skrbi koja uz socijalne usluge provodi i program osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te niže glazbene škole.

U razgovoru za Generaciju Rotim nam je otkrila kako sve pomažu osobama s oštećenjem vida, koje su prepreke njihovoj potpunoj inkluziji, koje sve programe provode, koliko je teško osobama s oštećenjem vida zaposliti se te kako vidi Centar u budućnosti.

Na koje sve načine pomažete slijepima i slabovidnima?

Trudimo se na najbolji način opravdati ime koje ponosno nosimo, ime prvog učitelja slijepih Vinka Beka, vizionara i utemeljitelja Zemaljskog zavoda za slijepe 1895. godine, čiji smo mi danas sljednici. U radu slijedimo našu misiju i viziju – pomoći osobama s oštećenjem vida da razviju svoje mogućnosti i to provoditi u svim dijelovima naše države. Uz samo obrazovanje, pružamo i cijeli niz usluga iz sustava socijalne skrbi. Krenimo od rane razvojne podrške – stručna pomoć djetetu s oštećenjem vida do njegove treće godine i njegovoj obitelji – usluga koju najčešće provodimo u djetetovom domu. Psihosocijalna podrška u domu obitelji ili ustanovi – sve rehabilitacijske aktivnosti kao što je orijentacija i kretanje, svakodnevne vještine, brajica, tiflotehnika, vježbe vida, vježbe vidnih funkcija, edukacijska rehabilitacija, odgoj, logopedske vježbe, terapija senzorne integracije, kineziterapija, fizioterapija, likovna i glazbena terapija, radna terapija….

Pružamo i uslugu boravka koja također sadrži ranije navedene aktivnosti. Iste su aktivnosti i u usluzi smještaja koji organiziramo za naše učenike koji nisu iz Zagreba. Neki su na smještaju pet radnih dana u tjednu, a dio njih je kod nas i tijekom vikenda. Za odrasle korisnike pružamo uslugu psihosocijalne podrške u ustanovi ili u mjestu stanovanja te uslugu kraćeg smještaja zbog provođenja rehabilitacije. Odrasli korisnici s višestrukim teškoćama su na programu boravka ili psihosocijalne podrške u svrhu održavanja stečenih vještina i socijalizacije.

Cjelokupan intervju pročitajte na portalu Generacija.hr.

…………………………………………

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.