Intervjui, Nekategorizirano

Školovanje pasa pomagača: Proces obuke dugotrajan, bitno je znati koji tip prema temperamentu najbolje odgovara potrebama korisnika

Foto: Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Da je pas čovjekov najbolji prijatelj dokazano je nebrojeno puta. Uz igru i ljubav on nam uvelike može i olakšati svakodnevicu, a upravo iz tog razloga tu je pas pomagač. Prema definiciji, pas pomagač je školovani pas koji osobama oštećena vida olakšava kretanje u prostoru, piše Josip Senjak na Generacija.hr.

Iz tog razloga kontaktirali smo Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Predsjednica udruge Mira Katalenić u razgovoru za portal Generacija otkrila nam je tko su sve njihovi korisnici, kakve programe provode i koliko traje obuka pasa pomagača.

“Udruga je osnovana 1990. s ciljem da se u Hrvatskoj omogući školovanje pasa vodiča slijepih. To je prvi inicijalni program koji smo osmislili temeljem europskih i američkih iskustava školovanja i dodjele pasa vodiča osobama s oštećenjima vida. Nakon desetak godina provedbe tog programa proširili smo programske aktivnosti na školovanje drugih pasa pomagača. Radi se o osobama s invaliditetom u kolicima i djeci s teškoćama u razvoju. Dakle, pse pomagače dodjeljujemo osobama koje imaju različita motorička oštećenja, a obiteljima djece s teškoćama u razvoju dodjeljujemo ih s ciljem unaprjeđenja njihovih razvojnih procesa”, rekla nam je predsjednica ove udruge.

Jednog od roditelja, nastavila je naša sugovornica, nakon završetka treninga psa educiraju za provedbu aktivnosti s njihovim djetetom.

“Roditelji najbolje prepoznaju razine teškoća s kojima se njihova djeca susreću, a u toj svakodnevici u spontanim igrama s djetetom i ciljanim aktivnostima postižu se puno bolji rezultati u smanjenju njihovih teškoća”.

Uz to, udruga školuje i terapijske pse koje dodjeljuje stručnjacima različitih profila, terapeutima, rehabilitatorima, psiholozima, koji uz svoj profesionalni rad, na svom radnom mjestu, uključuju u rad s korisnicima.

Zanimalo nas je i koji je postupak u slučaju da ih osoba želi kontaktirati i pristupiti jednom od njihovih programa.

“Osoba uglavnom dobije informacije komunikacijom ‘lice u lice’, istraživanjem na našoj web stranici ili ih upućuju njihovi liječnici. Nakon inicijalne informacije i kontakta, ispunjava se prijavni obrazac, naša kolegica koja radi kao savjetnica obiteljima korisnika pasa pomagača nakon toga provodi jedan opsežan intervju i proučava medicinsku dokumentaciju koju nam roditelji dostavljaju. Sljedeći je korak da se u tu procjenu obiteljske dinamike i potreba uključuje trenerica pasa pomagača koja procjenjuje koji tip psa prema temperamentu najbolje odgovara potrebama korisnika, tako da nakon tog proces procjene obitelj i korisnik dolazi na listi čekanja i odabire se psa koji za tu teškoću najbolje odgovara”, pojasnila je naša sugovornica.

Cjelokupan intervju pročitajte na stranici generacija.hr

Intervju je objavljen u okviru projekta ”Jednake mogućnosti’” .
Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Nositelj projekta je Udruga Generacija.hr.