Intervjui, Nekategorizirano

Volonteri udruženja Sikha prva su pomoć ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj

“Prepoznaj ljudsku rasu kao jednu”, slogan je udruženja Sikha koje od početka ruske invazije pomaže ukrajinskim izbjeglicama na graničnom prijelazu s Poljskom.

Kad ukrajinske izbjeglice uđu u Poljsku preko graničnog prijelaza Medyka, prvi koji im nude pomoć su pripadnici indijske religije osnovane u 15. stoljeću.

Njihovi štandovi na početku su nekoliko stotina metara dugog koridora humanitarnih organizacija i udruženja, između granice i autobusa koje izbjeglice vode na zapad.

„Stigli smo iz cijelog svijeta – Ujedinjenog Kraljevstva, Kalifornije, Chicaga, Poljske…”, nabraja Njujorčanin Hardayal Singh iz udruženja „Ujedinjeni Sikhi”.

Njih dvadesetak izbjeglicama služi okrjepu i nudi topli šator s kapacitetom za više od tisuću ljudi, da se odmore nakon iscrpljujućeg i traumatičnog bijega od ruske invazije.

Organizacija je osnovana 1999. i povezana je s Ujedinjenim narodima, s kojima surađuje i u Poljskoj, i sa židovskim udruženjem koje u Medyki nudi liječničku pomoć.

Na granicu je u odvojenom aranžmanu stiglo i četvero Sikha iz Italije koji dijele deke, cipele, čarape i rukavice.

Hardayal je istaknuo kako „katastrofe nemaju vjeru” te da su Ujedinjeni Sikhi, između ostalih, pomagali i na Haitiju nakon potresa, Rohindžama u Mjanmaru i unesrećenima u New Orleansu nakon uragana Katrine.

„Naš moto je prepoznaj ljudsku rasu kao jednu”, naglasio je Njujorčanin i dodao da pomažući ljudima oni „bolje služe” svojoj vjeri.

Pomaganje svim ljudima, neovisno o vjeri i naciji, zrcali se u povijesti te religije. Nastala je u 15. stoljeću na indijskom potkontinentu, u regiji Pandžab gdje i danas živi velika većina Sikha, prepoznatljivih po svojim turbanima.

U vremenu tenzija između hinduizma i islama i religijskih progona, osnivač sikhizma Guru Nanak propovijedao je o jednakosti svih ljudskih bića neovisno o vjeri, kasti ili spolu.

„Prihvaćaj sva ljudska bića kao jednaka sebi i neka oni budu tvoja jedina sekta”, napisao je Nanak, prvi od deset gurua religije koja danas broji oko 25 milijuna ljudi.

Velik broj Sikha nalazi se u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji, čine oko jedan posto stanovništva u Kanadi kojoj su dali i sadašnjeg ministra međunarodnog razvoja, bivšeg dugogodišnjeg ministra obrane Harjita Singha Sajjana. (Hina)