Aktualno, Nekategorizirano

Zaklada “Solidarna” osnovala fond za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

Iz Zaklade “Solidarna” izvijestili su u srijedu da su osnovali Fond “Solidarno s Ukrajinom” namijenjen pomoći izbjeglicama iz ruskom invazijom pogođene Ukrajine, posebno žena i djece koji su sigurnost pronašli u Hrvatskoj.

Fond će, priopćili su, pratiti dinamiku krize te odgovarati na potrebe izbjeglica i njihovih obitelji u Hrvatskoj, a njegovo djelovanje je u koordinaciji s organizacijama civilnog društva i javnim tijelima organizirano u dvije cjeline – kroz kratkoročnu pomoć i podršku te dugoročnu podršku izbjeglicama.

“To uključuje otvoreni kanal za hitnu podršku obiteljima i terenskim radnicima u osiguranju nužnog kriznog smještaja, podršku humanitarnim organizacijama te koordinaciju s javnim tijelima i nevladinim organizacijama i ‘mapiranje’ potreba za razvoj instrumenata brze financijske potpore”, naveli su iz Zaklade.

Pojasnili su da je dugoročno djelovanje organizirano kroz osiguravanje obrazovanja i edukacije izbjeglica, psihosocijalnih potreba te pravne podrške.

Direktor zaklade Ivan Blažević naglasio je da su kao organizacija uvijek spremni odgovoriti na krize koje dolaze, a u suradnji sa članicama koordinacije (Civilna zaštita, MUP, pravobraniteljstva, Crveni križ, UNICEF, UNHCR, lokalne i međunarodne organizacije) izbjeglički val dočekuju spremni.

Više informacija o načinima doniranja može se pronaći na službenim stranicama Zaklade. (Hina)