Hrvatska, Nekategorizirano

Fond 5.5 u prvom tjednu primio 27 prijava za kriznu podršku nakon potresa – rok za prijave do 29. travnja.

Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa u prvom je tjednu otvorenog javnog poziva za dodjelu financijskih potpora zaprimio 27 prijava socijalno ugroženih građana Zagreba čiji su domovi oštećeni u potresu – rok za prijave ističe 29. travnja.

Prošlo je mjesec dana od potresa magnitude 5.5 po Richteru koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, i tjedan dana od otvaranja javnog poziva za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 za kriznu podršku nakon potresa. Putem javnog poziva koji traje do 29. travnja u 23:59, iz Fonda 5.5 će se najugroženijima uslijed potresa dodijeliti minimalno 620 tisuća kuna koje su članice inicijative Zagreb Earthquake Relief prikupile crowdfunding kampanjom. Osnovna svrha Fonda 5.5, kojeg je inicijativa osnovala sa Zakladom SOLIDARNA, je pružanje krizne financijske podrške socijalno ugroženim građankama i građanima Zagreba koji su se zbog potresa našli u krajnjoj nesigurnosti i oskudici, a podrška koja im je trenutno na raspolaganju ne odgovara na njihove egzistencijalne potrebe. Korisnici Fonda 5.5 sredstva će moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana, a maksimalni iznos potpore kojeg mogu dobiti je 20 tisuća kuna.

U proteklih tjedan dana otkako je Fond 5.5 otvoren, na besplatni telefon Fonda – 0800 50 11 – javilo se 150 građana, dok je njih 27 do sada već i dostavilo prijavu za dodjelu financijske potpore, što ukazuje na opravdanost ovog donatorskog projekta. Korisnička podrška dostupna je svakog radnog dana između 10 i 18 sati te Fond 5.5 ovom prigodom poziva sve koji nisu vični internetu i suvremenim tehnologijama da se za pomoć i pojašnjenja obrate putem telefona, što mogu učiniti sve do roka za prijave 29. travnja.

Brojni građani koji su nazvali besplatni telefon višestruko su marginalizirani – riječ je o osobama koje su u socijalnom, ekonomskom i zdravstvenom riziku, te su osim oštećenja doma u potresu suočeni i s brojnim drugim izazovima. Iako će im potpora iz Fonda 5.5 nedvojbeno značajno pomoći u procesu obnove stana, izgledno je da će se i nakon toga nositi s brojnim problemima i trebati pomoć institucija, lokalnih ili nacionalnih. Fond su kontaktirali mnogi građani čija su se primanja u prošlom mjesecu drastično smanjila, pri čemu se posebno ističu samozaposleni. Volonteri Fonda su na besplatni telefon primili i više poziva socijalno ugroženih građanki i građana koji nisu pretrpjeli potres, ali su zbog karantene izgubili posao ili su im liječenje i nabavka lijekova otežani ili onemogućeni.

Problemi i prepreke na koje su građanke i građani Zagreba naišli i koje su iznijeli volonterima Fonda, a za koje bi bilo dobro da ih nadležne institucije prepoznaju, odnose se među ostalim na nejasnoće oko modela nadoknade troškova za popravak u objektima pod crvenom naljepnicom, neizvjesnost oko ritma izlaska statičara na procjenu oštećenja uzrokovanih potresom, nemogućnost dobivanja uvida u procjenu statičara u situacijama kad je predstavnik stanara ne želi podijeliti s ostalim stanarima, neupućenost građana u način rada socijalnih službi za vrijeme pandemije te neizvjesnost obitelji čije su kuće teško oštećene glede duljine boravka u Studenskom domu Cvjetno naselje i smještajem u budućnosti.

Temeljem nalaza da mnoga socijalno ugrožena kućanstva stradala u potresu još uvijek čekaju procjenu statičara, Fond 5.5 je uz njihovo odobrenje kontaktirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba s molbom da se požuri izlazak statičara na njihove adrese kako bi se u roku – do 29. travnja – mogli prijaviti za potpore iz Fonda.

Temeljem uvida u stanje na terenu i potrebe građana, Zakladno vijeće Fonda dopunilo je Pravilnik o dodjeli financijskih potpora novom odredbom o mogućnosti pokrivanja troškova udjela u planu obnove zgrade za socijalno ugrožene građane čije su zgrade dobile crvenu ili žutu naljepnicu, u situaciji u kojoj radovi na zgradi trebaju ubrzo početi, a ova kategorija građana svoj obavezni udjel u troškovima zgrade ne može financirati.

Ovim putem Zaklada SOLIDARNA i donatorice iz inicijative „Zagreb Earthquake Relief“ zahvaljuju na suradnji Uredu za upravljanje u hitnim situacijama i Odjelu za socijalnu zaštitu Grada Zagreba, Crvenom križ Grada Zagreba, Centru za socijalnu skrb, Zakladi „Zajednički put“ te svim građanima koji pomažu svojim susjedima i bližnjima koji su nastradali u potresu da se prijave za podršku kroz Fond 5,5.

Fond 5.5 je do 29. travnja otvoren za dodatne donacije. U proteklih tjedan dana uplaćeno je još 41.147 kuna, što će omogućiti da još barem dvije obitelji dobiju podršku za hitne popravke ili smještaj. Fond 5.5 se zahvaljuje svim građanima koji su donirali te tvrtki IKEA, koja se u ovaj donatorski projekt odlučila uključiti donacijom namještaja za potrebe korisnika Fonda kojima će ta vrsta pomoći trebati.

Donacije za Fond mogu se uplatiti na žiro račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR2424020061500078406 otvoren u Erste banci. Uplate na žiro račun Erste banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja „Za Fond 5.5“ i poziv na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22. Sve informacije mogu se pronaći na web stranici Fonda 5.5 zagrebpotres.com.