Aktualno, Nekategorizirano

Projekt Fond 5.5 Zaklade Solidarna dobitnik nagrade “Europski građanin”

Projekt Fond 5.5 Zaklade Solidarna ovogodišnji je nacionalni dobitnik nagrade “Europski građanin”, kojom Europski parlament vrednuje rad građanskih udruženja, organizacija i pojedinaca na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva, priopćeno je u srijedu.

Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020., kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima. Ponovno je aktiviran nakon potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju, podsjeća zaklada u priopćenju.

Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na više od 1200 obitelji stradalih od potresa. Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata. Uloženo je i 1,2 milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.

Fond 5.5 ostaje aktivan na Baniji i u 2022., sa ciljem što bržeg završetka svih projekata gradnje do kraja godine, ističe Solidarna.

Ponosni su što je Europski parlament prepoznao rezultate njihova rada, te ističu kako to nije samo nagrada zaklade već i svih više od 27.000 donatora i donatorica, te stotina volontera i volonterki, suradnika i suradnica i suradničkih organizacija.

“Ustrajna građanska solidarnost stvorila je Fond 5.5. i učinila ga pouzdanim izvorom podrške stradalima u potresu, od prvih dana hitnog zbrinjavanja do ustrajnog rada na održivoj obnovi i oporavku kronično zanemarenih zajednica”, ističu i poručuju da će i dalje biti podrška ljudima, a korektiv vlasti.

Svečanost povodom uručenja nagrade predstavnicima Zaklade Solidarna održat će se u rujnu u Petrinji.

Nagrada Europski građanin dodjeljuje se od 2008. za projekte koji jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU o temeljnim pravima. (Hina)