Intervjui, Nekategorizirano

Ivana Naskova: Stand up je jedna od najzahtjevnijih profesija

IMG_8409-1200x800Zaklada SOLIDARNA organizira humanitarnu večer stand-up komedije Top lista regionalista u dvorani kina Europa u Zagrebu u ponedjeljak, 1. travnja kako bi se prikupio novac za stipendije i stručnu podršku školovanju siromašne djece i mladih. Tim povodom razgovarale smo s Ivanom Naskovom, talentiranom makedonskom komičarkom koja će gostovati na događanju. Naskova je i spisateljica i jedina žena koja se bavi stand-up komedijom u svojoj zemlji.

Tara Gudović, Vox Feminae

Uoči humanitarnog stand-upa Top lista regionalista, možete li nam pobliže objasniti kako ste se našli na listi i što za vas predstavlja ovaj događaj, što od njega očekujete i što biste poručili publici?

Meni je veliko zadovoljstvo biti dio ovog događanja. Dolazim na poziv mog dragog prijatelja i kolege Peđe Bajovića. Za mene je velika privilegija biti dijelom ovog događanja jer ima humanitarni cilj – da se svakom djetetu pruži jednaka šansa i omogući obrazovanje jer ono čini najvažniju stvar u životu i osnovu svega što ćemo postati u budućnosti. Publici preporučujem da dođe i da se opusti uz izvanredni humor i smijeh, a želim da ovo bude samo početak za još puno sličnih stand-up događaja.

Jeste li već surađivali s kolegama s kojima nastupate i možete li nam ih ukratko predstaviti?

Surađivala sam par puta s fenomenalnim Peđom Bajovićem, njegov je humor odličan, volim njegovu energiju na sceni. Također sam imala priliku surađivati sa Srđanom Jovanovićem – publika je bila sva u suzama od smijeha tijekom njegovog nastupa. Dio ovog događanja bili su i Zvonko Kozić, Tin Vodopivec, Marko Piljiz i Andrija Dabanović. To je ekipa koja sa sigurnošću nasmijava publiku, a mi ćemo svi uživati u najboljem humoru na Balkanu.

Kako je započeo vaš interes i angažman u stand-up komediji? Smatrate li da humor može doprinijeti pozitivnoj promjeni društvene slike i na koji način?

Sa stand-upom sam se počela baviti dok sam radila na svojem radio showu, emisija je išla uživo i cilj je bio komentirati svakodnevne događaje na smiješan način.

Nastavila sam raditi na televiziji na jednom TV projektu koji je trebao nasmijavati publiku. Nakon toga, došao je red na pravi stand-up pred publikom. On se ipak razlikuje jer dok si na sceni možeš osjetiti energiju publike i u istom trenutku dobivaš feedback za posao koji radiš. Samo po sebi to je vrlo teško i stresno, ali svaki aplauz iz publike je dovoljno vrijedan da me podsjeti zašto to volim i želim nastaviti raditi.

Promjene se događaju već na samom nastupu, publika izađe nasmijana i sretna, a nekad se i potrudim da kažem sve ono što ne valja u našem društvu i što bi se moglo promijeniti. To prenosim na smiješan, humorističan način, ali publika je svjesna da je tu i određena poruka.

Žene su u različitim sferama djelovanja suočene sa seksističkim preprekama. Koje su najčešće predrasude s kojima se suočavaju žene u polju stand-up komedije u makedonskom kontekstu, ali i šire, te da li takve prepreke utječu na realizaciju uspješne karijere?

Možemo početi od toga da sam trenutno jedina komičarka u mojoj zemlji. Skoro svi misle da žena ne smije uzeti mikrofon u ruke i reći sve što muž već priča i bez mikrofona.

Točno se mogu sjetiti jednog od svojih prvih stand-up nastupa, kada sam odmah poslije nastupa ostala bez dečka. On je prekinuo našu vezu jer nije htio prihvatiti da je ovo humor, da sve priče nisu samo moje i da je na neki način ovo sve gluma. Imala sam par situacija gdje sam dobila komentar kako takav način izražavanja u stand-upu nije baš damsko ponašanje i da me zbog toga ljudi neće shvaćati ozbiljno. Svima koji tako razmišljaju želim im poručiti da je stand-up jedna od najzahtjevnijih i najtežih profesija, te da je to posao koji mogu raditi samo vrlo inteligentne osobe. Isto tako, to nema nikakve veze s karakterom nekog čovjeka – je li ozbiljan, veseo, tužan. A to što sam žena i pričam ono što i mislim – onako kako jest, na to sam veoma ponosna.

Ja sam žena koja ima svoj redovni posao, koja se bavi humorom, ali i koja piše knjige. Prije dvije godine izdala sam svoj prvi roman, drugi je gotov i čeka tisak, a treći sam počela pisati. Žene ruše stereotipe i dokazuju da mogu biti uspješne u različitim poslovima jednako kao i muškarci.

Stand-up predstavlja poseban umjetnički izričaj, no možete li izdvojiti nekoliko omiljenih komičara_ki te preporučiti pokoji dobar stand-up nastup za pogledati?

Jako volim Ali Wong i njezine specijale Baby Cobra i Hard Knock Wife, koji su nevjerojatno dobri . Isto tako, u omiljene bih uvrstila i Sebastiana Maniscaloa – What is wrong with people, Why would you do that i njegov najnoviji stand-up Stay hungry. To morate pogledati jer je fenomenalno.

Ulaznice za Top listu regionalista možete kupiti ovdje.

https://www.facebook.com/solidarna/videos/427030654772330/?t=0