EHO, Nekategorizirano

Klub Mariška je, baš kao i žena čije ime nosi, zabavan i uvijek spreman pomoći

foto: Klub za starije osobe “Mariška”

Baš kao što je Mariška bila neobična i zanimljiva žena, tako je i klub iz Koprivnice koji nosi njezino ime omiljeno mjesto druženja, ali i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Piše: Silvija Novak, Moje vrijeme

Ime Mariške Holoubek Funjak možda neće biti poznato u svim krajevima Hrvatske, no žitelji Koprivnice itekako dobro znaju tko je ona. Ova glazbenica mađarskog porijekla svirala je s brojnim profesionalnim i amaterskim glazbenicima i poučavala mlade, a svoju najveću popularnost stekla je u sastavu “Mariška band”.

No osim glazbe, Mariška je imala još jednu strast: nesebično pomaganje drugima. Mariška je umrla 1993. godine u dobi od 90 godina, a sjećanje na nju u Koprivnici je i dalje vrlo živo i to ponajprije zahvaljujući Klubu za starije “Mariška” kojeg su 2002. godine osnovali zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, u čijim prostorima Klub djeluje.

“Naš cilj je okupljanje osoba starije životne dobi i osmišljavanja aktivnosti za što kvalitetnije provođenje njihova slobodnog vremena”, rekla nam je Valentina Čađavec iz Kluba “Mariška”. “Klub je osnovan u čast i sjećanje na legendarnu baku Marišku, koja je svojom energijom i ljubavlju prema životu pokazala kako je i starost životno doba koje se može proživjeti na aktivan i zdrav način.”

Doista, Klub provodi niz aktivnosti vezanih uz osmišljavanje, organiziranje i provođenje programa i projekata usmjerenih na poboljšanje kvalitete života starijih osoba, ali i drugih skupina u riziku od socijalne isključenosti. Tu su razne sportsko-rekreativne, kulturno-umjetničke, kreativne, društvene, zabavne i slične aktivnosti, a organiziraju se i stručna predavanja iz područja gerontologije, socijalne i zdravstvene zaštite, zatim programi cjeloživotnog učenja i slično.

Rad, ali i druženje
Nažalost, epidemija COVID-19 malo je zaustavila i usporila aktivnosti Kluba, ali nekih – i to vrlo zanimljivih – djelatnosti i dalje ima. Jedna od takvih je i kreativna radionica ovih dana posvećena proljeću i nadolazećem Uskrsu. Porazgovarali smo s nekima od polaznica koje su nam ispričale što rade na radionicama.

“O, radimo vam mi svašta! Sad radimo uskrsno, radili smo proljetno… Sad nas je ta korona malo spriječila da ostvarimo neke stvari, ali ne damo se. Zbog toga smo se iz naših uobičajenih prostorija preselili u Dom mladih gdje ima više mjesta”, kaže nam gospođa Milica Međurečan.

“Radili smo sad za proljeće suncokrete, zumbule… Radimo uskrsne čestitke, košarice od špage, pisanice rađene tehnikom decupagea, puno svakakvih stvari. Radimo i puno neobičnih stvari koje se na drugim radionicama baš ne rade. Sad kad govorimo o ovim uskrsnim stvarima, ja najviše volim oslikavanje ljuske jajeta. To je jako precizan posao, ali jako lijep. Na jednom jajetu vi imate čak šest različitih postupaka. Naše radove smo izlagali u Domu. Ondje su se neke od tih stvari mogle i kupiti, ali sad to više ne radimo. Okupljamo se najviše radi druženja,a ne toliko radi proizvodnje stvari za prodaju. Predmete koje napravimo najčešće poklonimo, a čestitke se šalju prijateljima i rodbini”, kaže gospođa Milica.

No osim kreativnog i zanimljivog rada, kao izuzetno važno ističe još nešto. “Nama ovakva druženja jako puno znače. Svi smo sad već starije osobe i dugo sudjelujemo u aktivnostima Mariški. Okupljamo se i radi druženja, barem jednako toliko i koliko zbog samog rada. Ja sam vam najstarija među Mariškama – i po godinama i po tome koliko već dugo idem u Klub. Jako mi to puno znači, puno se šalimo, nekad idemo i na kavu. Družimo se i ta dva dana tjedno jako su nam važna. No uz druženje puno i napravimo što je jako korisno jer tako uvijek imamo neki spreman poklončić kad nam netko dođe i tako. To je, kako mi volimo reći, baš naše vrijeme pod ove stare dane”, kaže gospođa Milica.

Cjelokupan tekst i video prilog dostupan na stranici portala Moje vrijeme.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Prilog je objavljen je u sklopu projekta “’Novo vrijeme – Povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I. Nositelj projekta je Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu.