EHO, Nekategorizirano

Koliko nas koštaju službena putovanja ministara?

ministri_crKako bi se saznali ti troškovi u posljednja tri mandata Vlade, te kako bi se potaknulo aktualnu i sve buduće Vlade da to proaktivno objavljuju, Programiraj za Hrvatsku i GONG pozivaju sve zainteresirane da se uključe u kampanju slanjem zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima barem jednog ministra/ministrice putem http://putni-troskovi.codeforcroatia.org/.

Dok se čekaju pune i potpune informacije o dnevnom redu i troškovima putovanja Predsjednice Republike Hrvatske u Sjedinjene Američke Države početkom ove godine, dovoljno je istaknuti da ni putni troškovi povjerenika Europske komisije nisu bili transparentni dok ih građani Europske unije nisu zajednički zatražili.

Zahvaljujući inicijativi organizacije Access Info, više stotina građana zahtijevalo je pristup navedenim informacijama te su one ovog ljeta konačno i objavljene.

Neovisno o tome, postoje i primjeri dobre prakse za proaktivnu objavu: ministri u Irskoj, kao i kabinet Vlade Velike Britanije i cijela Vlada Novog Zelanda koja k tome objavljuje i troškove po službenoj kreditnoj kartici, pa čak i skenove računa. Premijer Indije također objavljuje svoje troškove posjeta, a i u Gruziji se troškovi putovanja visokih dužnosnika smatraju javnom informacijom.