Nekategorizirano

KUD Prigorje uključuje starije u projekt očuvanja tradicijske baštine križevačkog kraja

Na slici: Početna konferencija projekta, foto: kud.prigorje.hr
Na slici: Početna konferencija projekta, foto: kud.prigorje.hr

KUD Prigorje i grad Križevci pozivaju mještane župe Glogovnica, sela Sveta Helena, Gornja i Donja Glogovnica, Ivanec, Apatovec, Marinovec, Jarčani i Žibrinovac u nedjelju 25. studenog u 15 sati u Vatrogasni dom u Glogovnici na prigodno predstavljanje projekta “Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja”.

U prvom djelu programa članovi KUD-a Prigorje najprije će se predstaviti spletom pjesama i plesova, a potom će predstaviti projektne aktivnosti i radionice koje će se provoditi u idućem razdoblju provedbe projekta.

Drugi dio programa otvoren je za druženje uz domjenak na koji se mještani pozivaju da se aktivno uključe pričama o vremenima sasvim drugačijima od danas, o teškom životu ljudi u prošlosti, ali i o veselju, običajima, odijevanju pjesmi i plesu – stoji u pozivu KUD-a.

– Pričajte nam o baštini svoga kraja, kako bi je svi zajedno i dalje njegovali i očuvali ali i prenijeli na mlađe generacije – poručuju organizatori.

Projektne aktivnosti prije svega su namijenjene stanovništvu iznad 54 godina, no i svi drugi zainteresirani sumještani su dobrodošli.

Neke od projektnih aktivnosti koje će se provesti, a mogu se istaknuti jesu oživljavanje likova iz križevačke povijesti, a uprizorenja koja će nastati u okviru projekta uključit će se u stalnu turističku ponudu grada sa sudionicima iz ciljne skupine, kao i događanje vezano uz natjecanje proizašlo iz usmene predaje o zdravicama po Križevačkim štatutima.

KUD Prigorje planira i nakon završetka projekta nastaviti raditi sa starijim stanovnicima njegujući običaje, pjesme i plesove te nastojeći potaknuti nove aktivnosti u selima u kojima postoji najveći interes za folklor. Održivosti projekta posebice će doprinijeti činjenica da će tijekom provedbe projekta prijavitelj KUD ”Prigorje” za potrebe kontinuirane provedbe aktivnosti zaposliti stručnjaka za narodne napjeve, etnologa i muzeologa.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je na pozivu Umjetnost i kultura 54+.