Inicijative, Nekategorizirano

Kulturnjaci 2016: Od ministrice očekujemo da o kulturi vodi računa bez ideoloških stremljenja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izlazi Banskih dvora, foto HINA/ Damir SENČAR /ds
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izlazi Banskih dvora, foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Kulturnjaci 2016. smatraju da nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima iznimno relevantnu biografiju za tu dužnost te od nje očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, ali i da revidira odluke koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnoga društva.

“Ministrica Obuljen ima iznimno relevantnu biografiju za to mjesto i mišljenja smo da o njezinu imenovanju treba suditi upravo onako kako je i sama rekla, po njezinim djelima”, smatraju članovi inicijative Kulturnjaci 2016.

Od nje, kako su naveli u odgovoru na upit Hine, očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, i da joj pristupi kao prostoru koji nadilazi okvire isključivo nacionalnoga, u kojem se kulturom gradi otvorenost i sloboda, te potiču kreativnost i heterogenost različitih utjecaja.

“Pred ministricom Obuljen zahtjevan je posao s obzirom na loše stanje u resoru kulture, no, prije svega trebalo bi usmjeriti snage na provedbu revizije odluka koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnog društva, potom na povećanje proračuna za kulturu, te nastavak decentralizacije u upravljanju kulturnim sektorom”, ističu Kulturnjaci.

Inicijativa podsjeća i na svoje zahtjeve predstavljene na konferenciji za tisak u srpnju, a u kojima stoji da od osobe koja upravlja Ministarstvom kulture očekuju dobro poznavanje višeslojnog i osjetljivog sustava kulturnoga i umjetničkog stvaranja, te da svojim radom i zalaganjem pridonosi njegovu razvoju i poboljšanju.

“Isto tako smatramo da je od izuzetne važnosti da djelovanje ministrice ili ministra bude zasnovano na dijalogu s kulturnim radnicima te na uvažavanju njihovih prijedloga i zahtjeva temeljenih na iskustvu rada u institucionalnom i nezavisnom kulturnom sektoru”, poručuju Kulturnjaci 2016.