Inicijative, Nekategorizirano

Kulturnjaci: porezna reforma udar na kulturu i umjetnost

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ik
foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ik

Inicijativa Kulturnjaci 2016 upozorila je u srijedu kako je porezna reforma, u dijelu koji se odnosi na autorske i umjetničke honorare, veliki udar na kulturu i umjetnost.

Ocijenili su kako će reforma proračunu donijeti “malo, gotovo nezamjetno, potpuno nevidljivo, no umjetnicima, novinarima, kulturnjacima, odnijet će mnogo i previše”.

“Već ionako otežana produkcija još će se smanjiti, pa tako i mogućnost bilo kakve zarade, a i ta će biti umanjena za ova nova davanja”, ustvrdili su u otvorenom pismu premijeru, predsjedniku Sabora, saborskim zastupnicima i nadležnim saborskim odborima.

Podsjetili su kako su se strukovne udruge umjetnika, novinara i kulturnjaka već javno, jasno i argumentirano odredile protiv takvih novih poreznih opterećenja te zapitali zašto ih se ne želi čuti.

Kulturnjaci se pitaju dokle će kultura i umjetnost biti na posljednjem mjestu vaših razmišljanja i interesa i zašto se kažnjavaju.

“Prošla Vlada nas je udarala rigidnom ideologijom i financijskim uskratama, a vi želite dodatnim porezima”, istaknuli su.

Upozorili su na niska primanja u području kulture koja su “kod većine djelatnika u kulturi već davno pali ispod egzistencijalnog minimuma”, a mnogima je tzv. “drugi dohodak” mnogima najčešće i jedini dohodak.

Od svih političkih instanci izvršne vlasti, od Vlade, svih ministara, do Sabora i svih saborskih zastupnika zatražili su da stanu u obranu kulture i umjetnosti i ne dopuste još jedan udar na one djelatnike u kulturi koji više nemaju odakle ni uzeti ni dati, ni jedan posto.

Također, traže da se maknu nepotrebna plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare, veći proračun za Ministarstvo kulture te da kultura i umjetnost, uz obrazovanje i znanost, budu na važnom mjestu. (Hina)