Nekategorizirano, Stajališta

Kulturnjaci o HAVC-u: nedopustivo je negirati uspjehe hrvatskog filma

 foto HINA / Daniel KASAP
foto HINA / Daniel KASAP

U povodu izvješća Državnog ureda za reviziju o HAVC-u i reakcije filmskih udruga, Kulturnjaci 2016 dali su punu potporu kolegama iz Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata, ocijenivši da je nedopustivo govoriti o hrvatskom filmu kao leglu kriminala i negirati sve njegove uspjehe.

“Nedopustivo je da se o hrvatskom filmu govori kao o tumoru, leglu kriminala, klijentelističkoj hobotnici te da se negiraju svi uspjesi, nagrade i učešća na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima”, stoji u priopćenju Kulturnjaka.

“Hrvatski film, uz potporu HAVC-a, značajno doprinosi promociji Hrvatske i hrvatske kulture ne samo umjetničkim uspjesima, već i ostvarenim koprodukcijama”, dodaje se, ističući kako je HAVC filmu u Hrvatskoj omogućio da funkcionira kao samoodrživ sustav koji u proračun vraća znatno više novca nego što ga iz njega koristi.

Kulturnjaci su ustvrdili kako od 2008. svjedočimo snažnom uzletu hrvatskog filma, “po broju snimljenih filmova, po sudjelovanju na brojnim međunarodnim festivalima, po međunarodnim nagrada, a o digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača po cijeloj Hrvatskoj da i ne govorimo”.

Pitaju se kako to da je sustav koji je od osnutka počivao na ideji povjerenja u autonomiju donošenja odluka odjednom prokazan kao nelegalan, kako je moguće da se u izvješću revizije nije utvrdio ni jedan razlog, ni jedan parametar sukladno kojem bi se dosadašnje djelovanje HAVC-a ocijenilo značajnim za razvoj hrvatske kulture te kako je uopće moguće da neke koordinacije braniteljskih udruga iskazuju vrijednosne sudove i negiraju sjajne uspjehe hrvatskog filma i sustava koji je taj uspjeh omogućio.

Upozoravaju kako “nastojanja da se tzv. unaprjeđenje sustava potpora svede na odobravanje programa od strane Ministarstva kulture predstavlja opasno kršenje ustavnih prava i samog smisla osnivanja HAVC-a kojemu je cilj neometano održanje i razvoj audiovizualne industrije”, podsjećajući na 69. članak Ustava RH kojim se jamči sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Kulturnjaci stoga apeliraju na sve instance vlasti, premijera Andreja Plenkovića i Vladu RH te predsjednika Sabora Božu Petrova “da se odlučno i nedvosmisleno zauzmu za slobodu i neovisnost kulturnog i umjetničkog rada i stvaralaštva te da svojim jasnim stavom zaustave difamacije, uvrede i pokušaje ideološkog podjarmljivanja filmske umjetnosti u Hrvatskoj i uništavanje HAVC-a, ustanove u kulturi na koju bismo svi trebali biti ponosni”.