Nekategorizirano

“Neželjena baština” Irene Škorić prvi hrvatski film pozvan u Europski parlament

nezeljena-bastina
Plakat za dokumentarni film scenaristice i redateljce Irene Škorić “Neželjena baština”

– Dugometražni dokumentarni film “Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić bit će, na poziv Europskog parlamenta, prikazan 5. prosinca u glavnoj zgradi u kojoj zasjedaju europski zastupnici u Bruxellesu, kao prvi hrvatski film kojemu je pripala ta čast, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Kako se ističe u najavi, poziv za projekciju uputio je član Europskog parlamenta Josep-Maria Terricabras, dopredsjednik European Free Alliance/Group of the Greens u EP-u, a osobno će joj nazočiti redateljica Škorić, koja će predstaviti film, nakon kojega slijedi i rasprava o jačanju nacionalizma na prostoru Balkana.

Stominutni film “Neželjena baština” govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu kojih je, u razdoblju od 1945. do 1990. izgrađeno na tisuće po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a u Hrvatskoj ih je od devedesetih godina srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte.

O srušenim spomenicima vrhunskih umjetnika film Irene Škorić priča u konktekstu promijenjenih društvenih vrijednosti i novih političkih okolnosti koje su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada.

“Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti”, ističe HAVC.

Snimanje filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Svjetsku premijeru “Neželjena baština” imala je na međunarodnom Sarajevo film festivalu 2016., a hrvatsku ove godine na ZagrebDoxu.

Film je dosad osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio’ Verona video festivalu u Veroni, Nagradu publike na Forteca International Film Festivalu u Perastu i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu.

Ovaj tjedan, “Neželjena baština” prikazuje se u Cannesu u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala Mediterranean Film Festival Cannes, te na otvaranju sisačke Fibule, festivala dokumentarnog filma. (hina)