Aktualno, Nekategorizirano

Filmovi o drugima i drugačijima

 U okviru "Edukacijskih jutara" svoje će svjedočanstvo preživjelog prenijeti Branko Lustig.
U okviru “Edukacijskih jutara” svoje će svjedočanstvo preživjelog prenijeti Branko Lustig.

Festival će u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac do 15. travnja prikazati po dvadesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova te gotovo trideset dokumentaraca. Bez obzira na to je li riječ o filmovima koji prikazuju filmove iz prošlosti ili današnjice, oni upozoravaju kako se još nismo riješili govora mržnje, naslijeđa fašizma, netolerancije.

“Satima sam gledao i birao filmove za program što je, s obzirom na njih puno dobrih bilo jako teško”, rekao je Branko Lustig, predsjednik festivala na konferenciji za novinare.

“Imamo toliko puno dokumentaraca da će se festival održati u dva kina. U zadnje vrijeme svi snimaju dugometražne dokumentarne filmove koji su izuzetno zanimljivi i prikazuju ono što se događa u regiji i što bi moglo zanimati gledatelje”, dodao je.

Lustig je film “Kolonija”, koji će uz nazočnost redatelja otvoriti festival, opisao kao dirljiv. Riječ je o uratku utemeljenom na istinitim događajima iz vremena čileanskog državnog udara, što prikazuje zloglasnu Coloniju Dignidad koja se predstavlja kao dobrotvorna misija, a djeluje s najgorim metodama tajne policije.

Kao jedan od najboljih iz programa je izdvojio izraelski film “Kapo u Jeruzalemu” Urija Barbasha, o bivšem logorašu za kojeg se proširi glasina da je bio sadistički nadzornik u Auschwitzu, a smatra da bi se pozornost trebala dati i njemačkom filmu “Narod protiv Fritza Bauera” Larsa Kraumea, priču o čovjeku koji je priveo pravdi Adolfa Eichmanna i makedonsko-hrvatskoj koprodukciji “Lazar” Svetozara Ristovskog, o krijumčaru ilegalnih imigranata na granici Makedonije i Grčke.

Za njemački film “Mi smo mladi. Mi smo snažni” Burhana Qurbanija Lustig kaže da je jedan od najjačih u programu, a podsjeća ga na današnju situaciju u Europi. Film je smješten u 1992. u tek ujedinjenoj Njemačkoj i istražuje pokretačku snagu ksenofobije iza nasilnih prosvjeda protiv vijetnamske radne snage.

Prikazat će se, među ostalim, belgijsko-francuski dječji film “Ptice selice” Oliviera Ringera o prijateljstvu i pustolovini kakvu samo djeca mogu doživjeti te njemački “Idemo” Michaela Verhoevena, redatelja koji će biti i prisutan na projekciji i koji je u tom svom filmu dao oštar komentar poslijeratnog njemačkog društva.

Među dokumentarcima se ističe nekonvencionalni češki film “Prisutnost Arnošta Lustiga” Eve Lustigove, gošće festivala koja predstavlja svog slavnog oca, umjetnika i preživjelog holokausta s vječnom ljubavi prema životu, te njemački “Od Caligarija do Hitlera” Rüdigera Suchslanda, o povijesti i značenju njemačke kinematografije za vrijeme Weimarske Republike.

Edukacija kao neizostavni dio Festivala tolerancije

Posebnost festivala je u njegovom nastojanju da educira mlade o strahotama nacizma i holokausta, te je s tim ciljem pripremio bogati popratni program i niz diskusija uz pogledane filmove.

U okviru “Edukacijskih jutara” svoje će svjedočanstvo preživjelog prenijeti Branko Lustig, grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić s već tradicionalnim predavanjem o “Simbolima mržnje”.

Ove godine dolazi i jedan novi predavač – Frank Stern koji koristi snagu filma za prenošenje poruke tolerancije, za što će mu poslužiti četiri njegova filma o holokaustu, toleranciji, migraciji i trenutnoj situaciji u Europi.

Direktorica festivala Nataša Popović najavila je da će se prije samog festivala, 5. travnja u Laubi otvoriti izložba “From Afar” talijanskog fotografa Alessandra Pensa, koji od početka prati migrantsku krizu.

Po njezinim riječima, za izložbu su odabrane fotografije s balkanske rute, no nije im bio samo cilj predstaviti njegov rad već i potaknuti diskusije i vidjeti kako javnost percipira situaciju s izbjeglicama.

Stoga će se uz izložbu održati okrugli stol “Izazovi Europe”, organiziran u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om, te sudjelovanjem predstavnika europskih institucija, studenata i javnosti. Raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, kvotama za izbjeglice diljem Europe, njihovoj integraciji i raslojavanju među članicama Europske unije.

Festival donosi i dva stručnja predavanja – Luigi Dei, rektor Sveučilišta u Firenci će govoriti na temu “Primo Levi: kemija, književnost i sjećanje”, a ukrajinska kinematografkinja i novinarka Svetlana Agrest-Korotkova o ukrajinskom filmu, njegovim slavnim imenima i novom valu.

Svi programi su besplatni, a pripredit će se i glazbeni program zahvaljujući kojemu JFF prati glas filmskog festivala s najboljim popratnim koncertima. Održat će se tri koncerta i tri klupska programa – glavni gosti festivala su Flo Real, jazz sastav Kompost 3, romski bend Karavan Familia i zagrebački Jewsersi.