Aktualno, Nekategorizirano

Besplatni dokumentarci uoči Liburnia Film Festivala, od 6. do 27. srpnja u Rijeci

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Uoči ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala (LFF), svake srijede od 6. do 27. srpnja u samom središtu Rijeke, na terasi Guvernerove palače, u vrtu kraj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, održavat će se besplatne dokumentarne filmske večeri na otvorenom.

Riječ je o programu koji prikazuje nagrađivane filmove prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala, koji organizira Udruga Liburnia Film Festival uz Komunu, organizatora Ljetnog pivskog vrta Guver. Ove će se godine festival održati od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Program projekcija otvara najbolji film po izboru publike 13. Liburnia Film Festivala, “Lijepo mi je s tobom, znaš”, hvaljeni redateljski prvijenac Eve Kraljević o autoričinoj sestri Miji koja ima Downov sindrom.

Uslijedit će dobitnik posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, “Pismo za Ohio” redatelja Rasima Karalića, razglednica iz minulih vremena snimljena u jednom goranskom selu u kojem su glavne protagonistice majka i kći.

Iduće srijede na rasporedu su eksperimentalni dokumentarci – dobitnik posebnog priznanja žirija LFF-a “Staklene oči” Maria Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima, te “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića koji se ‘gleda ušima’, dobitnik festivalske nagrade za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

Tjedan dana kasnije program se nastavlja dugometražnim filmom “Razred” redateljice Vesne Ćudić, dobitnice nagrade za najbolju režiju, koji govori o pozadini školovanju mladih Romkinja.

Posljednju večer programa, 27. srpnja, prikazat će se “Veruda – film o Bojanu” riječkog autora Igora Bezinovića, najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala. Film prati Bojana iz Pule koji je šestinu života proveo po zatvorima, a u zatvoru je tragično i skončao u studenom 2015. godine.

Program zatvara višestruko nagrađivani film “Goli” redateljice Tihe K. Gudac, obiteljska priču o poznatom političkom logoru na Golom otoku, koja je na festivalu osvojio glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za montažu (Dragan von Petrović).