Aktivizam, Nekategorizirano

Subversive Film Festival: o ulozi zviždačkog neposluha u demokraciji

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Subversive Festival nakon teoretskog dijela i međunarodne konferencije nastavlja svoje deveto izdanje filmom – u nedjelju je započeo Subversive Film Festival, u sklopu kojega će se do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac i MM centru, prikazati više od pedeset društveno angažiranih filmova koji se bave aktualnim problemima današnjice, od izbjegličke krize do ‘zviždačkog neposluha’ kao ključnog za suvremenu demokraciju.

Festival je otvario film “Između ograda” izraelskog borca za ljudska prava Avija Mograbija, beskompromisnog kritičara izraelskog režima, koji u svom najnovijem djelu prikazuje centar za prihvat izbjeglica smješten na granici Izraela i Egipta. Kroz prikaz Teatra potlačenih, sastavljenog od tražitelja azila iz Eritreje i Sudana koji pokušavaju artikulirati svoja iskustva, diskriminacije i ideje, redatelj traži estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Organizatori napominju kako o festivalu razmišljaju kao o “kući filma”, mjestu prijateljstva i slobode. “Ne zanimaju nas filmovi koji ilustriraju određenu temu, već oni koji nas obogaćuju, otvaraju nove horizonte i subjektivnosti, ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta, filmovi koji nas promatraju ravno u oči”, ističu.

Velik broj filmova iz ovogodišnje konkurencije dolazi iz mediteranskih zemalja koje su najviše pogođene izbjegličkom krizom, a koji, među ostalim, problematiziraju revolucionarno nasljeđe arapskog proljeća i njegova izdana obećanja.

Festival daje prostor i novim autorima koji kritički promišljaju o svijetu u kojem živimo, pa će se prikazati i nekoliko redateljskih prvijenaca.

Od igrane konkurencije izdvaja se prvijenac tuniske redateljice Leyle Bouzid “Kad otvorim oči”, o buntovnoj Farah i njezinu bendu koji se pred Jasmin revoluciju suočava s cenzurom i represijom zbog svojih provokativnih i režimu Bena Alija mrskih tekstova. Film je dobio nagradu publike na festivalu u Veneciji.

Za nagrade se natječe i “S puno ljubavi”, dosad možda najeksplicitniji prikaz ženskog erosa u recentnoj magrebskoj kinematografiji, koji se bavi prostitucijom u zemlji u kojoj se seksualnost percipira kao instrument podjele i ekonomske dominacije. Nakon premijere redatelj Nabil Ayouch zbog neprestanih je prijetnji morao zatražiti azil u Francuskoj, dok je njegova glavna glumica Loubna Abidar usred dana napadnuta na ulici Casablance.

Tu je i najnoviji film kultnog alžirsko-francuskog redatelja Rachida Bouchareba “Put za Istanbul”, u kojem Astrid Whettnall susreće kolonu sirijskih izbjeglica dok pokušava prijeći tursko-sirijsku granicu, ne bi li ušla u trag kćeri koja je pronašla put prema islamu i pridružila se džihadistima.

Među prvijencima se ističu feministički manifest “Baden Baden” mlade autorice Rachel Lang, sa Salome Richard u glavnoj ulozi, te “Teret” mladog njemačkog filmaša Axela Koenzena, smješten na trgovački brod na kojem rade dronovi kasnog kapitalizma.

Uz film koji otvara festival, dokumentarna konkurencija donosi postapokaliptični dokumentarac “Homo sapiens” cijenjenog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera, najnoviji uradak autorskog nomada Andree Segrea, koji u svojim “Snovima slanog jezera” prati naftni ‘boom’ u Kazahstanu.

Među osam dokumentaraca je i film “Ja sam narod” libanonske redateljice Anne Roussillon, koji pokazuje kako su se egipatska (post)revolucionarna gibanja odrazila na svakodnevicu jednog lucidnog seljaka i njegove obitelji.

Iz kratkometražne konkurencije od desetak filmova izdvaja se “Povratnik” Mahdija Fleifela, dobitnik Srebrnog medvjeda kratkometražne kategorije ovogodišnjeg Berlinalea.

Najbolji film osvojit će nagradu “Wild Dreamer” za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Popratni program o ulozi zviždačkog neposluha u demokraciji

Subversive Film Festival pripremio je i bogati popratni program u okviru kojega je dio posvećen “zviždačima”, s filmovima i tribinama koji su zamišljeni kao motivacija za jačanje građanske hrabrosti kao najmoćnijeg oružja u borbi protiv društvene nepravde.

S Centrom za mirovne studije pripremljen je filmski program “Razotkrivanje” o ulozi zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. Prikazat će se, među ostalim, film “Hakerski ratovi” Vivien Lesnik Weisman o nekim od najpoznatijih hakerskih provala u posljednjih nekoliko godina, “Ušutkani – rat protiv zviždača” Jamesa Spionea i dobitnik Oscara, “Citizenfour”, priča Laure Poitras o Edwardu Snowdenu.

Jedna od gošći tribina “Tko zviždi zlo ne misli” bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige “Zviždači” Florence Hartmann.

U skladu s društvenom angažiranošću festivala prikazat će se i ciklus rijetko prikazivanih dokumentarnih filmova Piera Paola Pasolinija u kojima dolazi do izražaja taj segment njegova rada, a priređen je i program Švicarski aktivistički film, s filmovima koji svjedoče o mračnoj strani jedne od najbogatijih zemalja na svijetu, vrlo različitoj od alpskog raja kakvom je obično prikazuju.

S Restartom se organizira masterclass jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala, Karpa Godine, snimatelja kultnih djela iz povijesti jugoslavenskog filma, među ostalim, “Ranih radova” Želimira Žilnika i “Okupacije u 26 slika” Lordana Zafranovića. Godina je snimio i niz kratkometražnih filmova kojima preispituje društveno-političku situaciju u zemlji “na sasvim poseban, suptilno razbarušen, anarhičan i duhovit način”.

Sekcija “Hommage” donosi filmove triju nedavno preminulih autora, “najmisterioznijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog genijalca Andrzeja Žulawskog”.

Oproštajnim djelom “Kozmos” potonjeg, adaptacijom istoimena romana poljskog emigrantskog pisca Witolda Gombrowicza, se zatvara ovogodišnji festival. Žulawski je za taj film, kojega je snimao 15 godina, dobio nagradu za režiju na ovogodišnjem festivalu u Locarnu.

Prikazat će se i dva filma ostvarena u sklopu projekta Kulture otpora produkcijske kuće Caipirinha, posvećenog uratcima koji podižu svijest javnosti o pitanjima društvene i ekonomske pravednosti. To su “Život čeka: Referendum i otpor u Zapadnoj Sahari” te “Nevidljivi nosači planine K2”, koji dokumentira neopjevane napore lokalnih nosača koji pomažu uspinjanja na drugu najvišu planinu na svijetu.

Zbog smanjenja sredstava Subversive Festival je pokrenuo crowdfunding kampanju, u okviru koje se za donaciju deset dolara može dobiti pet ulaznica po izboru ili za sto dolara ulaz na cijeli festival.

Subversive Film Festival gostovat će od 12. do 15. svibnja u riječkom Art-kinu Croatia. (HINA)