Nekategorizirano, Stajališta

CMS: Vlada odlučila kriminalizirati solidarnost, protivno javnoj raspravi

Izvor: HINA, foto: Centar za mirovne studije
Izvor: HINA, foto: Centar za mirovne studije

Centar za mirovne studije (CMS) upozorio je da Vlada nije prihvatila zahtjeve iz javne rasprave da se odbaci kriminalizacija humanitarnog pomaganja u izmjenama Zakona o strancima koji sutra ulazi u saborsku raspravu.

Iako je kroz javnu raspravu o izmjenama Zakona o strancima više puta istaknuto kako Hrvatska zaista neće kriminalizirati humanitarno pomaganje izbjeglicama, nedosljednost kulminira u Konačnom prijedlogu Zakona o strancima u kojem humanitarno pomaganje nije dekriminalizirano, već je i sam pokušaj pomaganja uveden u prekršajne odredbe, kaže se u priopćenju CMS-a.

Uoči današnje rasprave o tome Zakonu na tri saborska odbora, CMS upozorava kako pomaganje iz humanitarnih razloga ljudima koji zbog nepoznavanja jezika ili pravnog sustava nisu zatražili međunarodnu zaštitu, predstavlja protupravni temelj za kažnjavanje te u tim slučajevima građane treba osloboditi prekršajne i druge odgovornosti.

CMS također smatra da je sami postupak donošenja Zakona apsolutno neprihvatljiv jer ne poštuje načela transparentnosti i dosljednosti, te se postavlja pitanje je li utjecaj sudionika u javnom savjetovanju samo iluzoran.

U Izvješću o provedenom savjetovanju Zakona o strancima jasno je vidljivo da su na taj sporan institut kriminalizacije solidarnosti reagirale mnoge organizacije, od Hrvatskog Crvenog križa, Isusovačke službe za izbjeglice, Zelene akcije, Hrvatskog pravnog centra, Ureda Pučke pravobraniteljice i CMS, ali Ministarstvo unutarnjih poslova ističe potpuno suprotne, kontradiktorne i zbunjujuće odgovore na komentare spomenutih organizacija.

Tu se očito radi o političkoj igri, a ne stvarnoj volji da se strancima koji dolaze u Hrvatsku pruži dobrodošlica, a građane ohrabri na solidarnost prema svakome neovisno o statusu, kaže se u priopćenju.

Člankom 43. Zakona o strancima Hrvatska kriminalizira pomaganje strancima u nezakonitom ulasku, tranzitu i boravku u Hrvatskoj. Time se krši niz međunarodno pravnih akata, poput Palermo Protokola koji traži da kriminalizacijom trebaju biti pogođeni samo oni koji imaju za cilj financijsku dobit u krijumčarskim aktivnostima.

Također, Zakon je protivan Direktivi 2002/90/EZ koja predviđa kažnjavanje samo u cilju “…borbe protiv nezakonite imigracije, nezakonitog zapošljavanja, trgovine ljudima i spolnog izrabljivanja djece”.

Isto tako, ta je odredba protivna Okvirnoj odluci Vijeća 2002/946/PUP koja navodi da kriminalizacija mora biti “bez utjecaja na zaštitu izbjeglica i tražitelja azila u skladu s međunarodnim pravom koje se odnosi na izbjeglice ili drugim međunarodnim instrumentima u području zaštite ljudskih prava”, kaže se u današnjem priopćenju CMS-a. (Hina)