Intervjui, Nekategorizirano

Leljak Gracin: Zelena akcija slavi 30. rođendan prosvjedom protiv Bandića

Zelena akcija, najveća hrvatska udruga za zaštitu okoliša, svoju će 30. obljetnicu rada, obilježenog brojnim akcijama i kampanjama, u subotu proslaviti prosvjedom protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, najavila je predsjednica te udruge Željka Leljak Gracin.

“U prvih 30 godina našeg postojanja, bez lažne skromnosti, možemo reći kako smo zabilježili brojne uspjehe. Zahvaljujući našim kampanjama i uličnim akcijama zaustavljeni su mnogi štetni projekti, poput termoelektrane u Lukovom Šugarju, projekt ‘Družba Adria’, hidroelektrana Ombla, termoelektrana Plomin C, spalionica otpada u Zagrebu, spriječeno je istraživanje nafte i plina u Jadranu”, rekla je Leljak Gracin u razgovoru za Hinu.

Predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin ističe kako su zahvaljujući njihovim akcijama zaustavljeni mnogi štetni projekti, a rođendan će proslaviti u svom stilu prosvjedom protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Ističe i ključnu ulogu Zelene akcije u najvećoj kampanji civilnog društva “Ne damo Varšavsku” koja je imala velik broj neizravnih pozitivnih posljedica, poput tadašnjih izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) te senzibiliziranja javnosti za teme prostornog planiranja i javnog interesa.

“Ta je kampanja nesumnjivo bila poticaj ostalim sličnim inicijativama u Hrvatskoj kao primjerice ‘Srđ je naš’, ‘Savica za park’, ali i u regiji kao primjerice u Srbiji i Bosni i Hercegovini gdje je javnost snažno krenula u obranu javnog prostora”.

“Kroz kampanje javnog zagovaranja ukazivali smo na štetne odluke različitih nivoa vlasti i poticali građanski aktivizam nudeći drugačije modele upravljanja javnim i prirodnim resursima. Tijekom 30 godina djelovanja inzistiramo na sintezi zaštite okoliša i društvene pravde te nastojimo da naše ulične akcije prati i visoka kvaliteta edukacije o obnovljivim izvorima energije, gospodarenju otpadom, pravu na pristup informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju”, kaže Leljak Gracin.

Isto tako, u Zelenoj akciji uz najstariji besplatni servis građanima “Zeleni telefon”, osiguravaju i besplatnu pravnu pomoć u pitanjima okoliša kao i “Biciklopopravljaonu”, besplatni servis za popravak bicikala u sklopu kojeg se i doniraju bicikli.

Kaže kako su doprinijeli i donošenju jednog od najstrožih zakona o GMO-ima (genetski modificiranim organizmima) u Europskoj uniji, sudjelovali u inicijativi za donošenje Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, te doprinijeli ukidanju “koruptivnog i skandaloznog Zakona o igralištima za golf”.

Napominje kako se nisu ustručavali niti pokretanja sudskih procesa. “Naravno, naša velika aktivnost i neustrašivost prozivanja pogrešnih odluka i politika, dovela je i do toga da smo i mi bili tuženi, kako od Ministarstva zaštite okoliša, tako i od kvazi-investitora. U takvim nam je situacijama neprocjenjiva podrška mreža u kojima smo članica – Friends of the Earth, EEB, Justice and Environment, Zeleni forum”, istaknula je Leljak Gracin.

Bez obzira što je većina sudskih procesa završila pozitivno za njih, ističe kako je to opterećenje jer im manje vremena ostane za planiranje kampanja, akcija i projekata. Napomenula je kako im još uvijek “visi za vratom” tužba zbog projekta golfa na Srđu a radi plakata na kojem je pisalo “Reket, a ne golf”.

Leljak Gracin ističe kako su u Zelenoj akciji uvijek otvoreni za suradnju s vlastima. Napomenula je i kako je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović održavao sastanke s udrugama na temu otpada, ali je sadašnji ministar Tomislav Ćorić od toga odustao jer mu se nije svidjelo da javno kritiziraju njegove poteze.

“Mi nikada nećemo reći da je golf na Srđu dobar projekt ili da treba izgraditi Plomin C ili da je hidrocentrala Kosinj dobra ideja. Tu se nikada nećemo naći na pola puta, jer mi to smatramo štetnim, a Ministarstvo za to izdaje dozvole. Sigurna sam da imamo što ponuditi, ali nas se doživljava ‘smetalima'”, tvrdi predsjednica Zelene akcije.

Ističe i kako je projekt LNG terminala na Krku štetan i da se u njega nije trebao investirati novac EU, pa su ga zbog toga i prijavili europskom ombudsmanu. “Europska komisija sada to razmatra i moglo bi se dogoditi da se sve to sagradi, a da nikada ne profunkcionira. To bi za okoliš bilo povoljno, ali je za to potrošen novac svih nas”, rekla je. Usprotivila se i novim istraživanjima plina i nafte na kopnu i ponovno na Jadranu.

Za borbu protiv klimatskih promjena kaže da je odjednom toliko aktualna, a zapravo dugo upozoravaju na posljedice toga te kako je potrebno da se oni koji donose odluke osvijeste i okrenu održivom razvoju.

“I premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Ćoriću su puna usta nekih priča kako je nama bitna borba protiv klimatskih promjena, kako se trebamo održivo razvijati, a s druge strane dok se odobravaju štetni projekti i politike mi nikuda nećemo doći. Već sada je prekasno, a posebno ako planiramo i dalje izuzetno štetne projekte koji se oslanjaju na fosilnu industriju”, tvrdi Leljak Gracin.

Najavljuje da će Zelena akcija svoj 30. rođendan proslaviti 31. siječnja konferencijom koju će posvetiti aktivizmu te sužavanju prostora za djelovanje civilnog društva.

Sljedeći dan u 16 sati Zelena akcija će s udrugama Pravo na grad i Siget na Trgu bana Jelačića organizirati prosvjed protiv gradonačelnika Bandića zbog njegovog, kako kaže, katastrofalnog upravljanja gradom.

“Mi to zovemo after party našeg rođendana. To je naš stil, imat ćemo 1. veljače veliki prosvjed protiv Bandića, a vezan je za poskupljenje odvoza otpada koje tog dana stupa na snagu te protiv izmjena zagrebačkog GUP-a”, poručila je.

Razgovarala: Marina Bujan, Hina