Aktivizam, Nekategorizirano

Nova predsjednica Zelena akcije Željka Leljak Gracin

foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds
foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Nova predsjednica Zelene akcije je aktivistica za zaštitu okoliša i prirode Željka Leljak Gracin, koja je vodstvo te udruge preuzela od dosadašnjeg predsjednika Bernarda Ivčića,  priopćila je u ponedjeljak Zelena akcija.

Željku Leljak Gracin za novu predsjednicu Zelene akcije, nakon njezina 10-godišnjeg volonterskog i profesionalnog rada u toj udruzi, izabrala je izborna Skupština u petak, 18. studenoga.

Nova predsjednica je pravnica po struci, u Zelenoj akciji vodi “Program prava okoliša”, sudjelovala je u pripremi i provedbi brojnih projekata, članica je Upravnog odbora posljednjih sedam godina, a u dva je razdoblja obavljala i dužnost potpredsjednice.

Također, u prošlom sazivu Savjeta za razvoj civilnog društva bila je predsjednica tog tijela, te se osim zaštitom okoliša i prirode u zadnjih nekoliko godina bavi očuvanjem i daljnjim razvojem civilnog društva u Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Bernard Ivčić izjavio je Hini da je vrlo ponosan na uspjehe koje su ostvarili i time pokazali da udruženi angažman građana itekako može promijeniti stvari.

“U ove četiri i pol godine, koliko sam bio predsjednik Zelene akcije, mnogo se toga promijenilo u sustavu zaštite okoliša. Izmijenile su se tri Vlade i tri ministra zaštite okoliša, klimatske promjene postale su najveći izazov s kojim se čovječanstvo susrelo i povećao se broj građanskih okolišnih inicijativa”, kaže Ivčić.

U tom razdoblju Zelena akcija je provela brojne uspješne kampanje – zaštitu hrvatskog dijela Jadrana od naftnih bušotina, zaustavljanje gradnje termoelektrane Plomin C i hidroelektrane Ombla, zaštitu autocesta od davanja u koncesiju, održavanje prvog referenduma na inicijativu građana o golf resortu na Srđu, promoviranje održivih koncepata gospodarenja otpadom i obnovljivih izvora energije…