Nekategorizirano, Stajališta

Zagreb: Zelena akcija i UZOR iz Resnika protiv uvoza smeća iz Zagrebačke županije

Arhivska fotografija od 05.06.2009. godine prikazuje kamione koji iskrcavaju otpad na odlagalištu otpada Prudinec u Jakuševcu. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds
Arhivska fotografija od 05.06.2009. godine prikazuje kamione koji iskrcavaju otpad na odlagalištu otpada Prudinec u Jakuševcu.
foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds

Prosvjedujući ispred zagrebačke Gradske skupštine, Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika pozvali su u ponedjeljak gradske zastupnike da se na tematskoj sjednici o otpadu usprotive prijedlogu uvoza smeća iz Zagrebačke županije i zatražili uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada, pravednu naplatu po količini i smanjenje odlaganja na odlagalištu Jakuševac, prenosi Hina.

Aktivisti su uoči tematske sjednice Gradske skupštine na temu uspostave sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu dijelili letke na kojima su istaknuli svoje zahtjeve – izgradnju sortirnice, modularnih postrojenja za recikliranje otpada, sanaciju ilegalnih odlagališta i dr.

Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR upozorila je da Grad Zagreb nema studiju izvedivosti kojom bi se pokazala opravdanost izgradnje zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom, a ishitreni prijedlog odluke o prikupljanju komunalnog otpada ne sadrži sve odrednice obvezatnog odvojenog prikupljanja na mjestu nastanka, niti poštuje načelo pravedne naplate.

Marko Košak iz Zelene akcije poručio je da Zagreb treba plan gospodarenja otpadom koji će propisati izgradnju sortirnica, kompostana i modularnih postrojenja za za ostatni otpad, i da ga mora donijeti u što kraćem roku.

“Zagreb je proglašen europskom prijestolnicom smeća, a na gradsko odlagalište svake se godine dovozi jednaka količina otpada, ne postoji sustav odvajanja i očito je da se ti problemi neće riješiti na ovoj sjednici. Štetni su i sporazum o uvozu smeća u Zagreb, te odluka o prikupljanju otpada koja donosi samo kozmetičke promjene”, rekao je Košak.